Радосвет Радев
Радосвет Радев / БСК
Недостигът на квалифицирани кадри - сериозен проблем пред родния бизнес
98442
Недостигът на квалифицирани кадри - сериозен проблем пред родния бизнес
  • Недостигът на квалифицирани кадри - сериозен проблем пред родния бизнес
Недостигът на квалифицирана работна ръка е един от основните проблеми, пред които са изправени българските предприемачи. Подобен дефицит би довел до отказ от нови инвестиции, коментира в Стара Загора изпълнителният председател на Българската стопанска камара Радосвет Радев. Посещението му в града е част от програмата, насочена към запознаване със състоянието и проблемите на регионалните структури на камарата и бизнеса в отделните региони.

Регион Стара Загора е сериозно предизвикателство пред работодателите заради ръста на инвестиции и индустриалното си развитие, заяви след срещата с представители на местната и държавната власт изпълнителният председател на Българската стопанска камара Радосвет Радев. Според него за някои неща администрацията в лицето на общината и областната управа изпреварва като полезност нещата, които искат работодателите. По думите на Радев не навсякъде е така.

"Има неща, за които работодателите, ако го поискат, биха чукали на отворена врата. На много други места е обратното - работодателите имат идеи, амбиции, желание, проекти, където има една съзнателна глухота на държавната администрация. Тук не е така. Не правя по никакъв начин комплимент на държавната администрация. По-скоро го приемете като критика към нас самите за липса на много по-сериозно, както ми се иска на мен, проактивно поведение на работодателската организация и отговаряне на истинските нужди на българския работодател и въобще на българския инвеститор", каза изпълнителният председател на БСК.

Бизнесът се оплаква от недостиг на кадри

А най-сериозният проблем пред родния работодател по думите на Радев е липсата на квалифицирана работна ръка. "Това в момента не е по силите нито само на бизнеса, нито само да държавата. Само в много ясна и честна кооперация между двата субекта може да се получи резултат, който да ползват всички. Да, българската държава трябва да вижда в бъдещите си работници бъдещи данъкоплатци. Българският бизнес вижда в тях хората, които биха направили неговия растеж още по-значим", коментира Радев.

В Стара Загора изпълнителният председател на БСК се срещна с ръководството на регионалната стопанска камара и посети месопреработвателно предприятие.