Не е мислено за изплащане на депозити в КТБ с облигации, увери Порожанов
Не е мислено за изплащане на депозити в КТБ с облигации, увери Порожанов / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова
Порожанов: Не е мислено за изплащане на депозити в КТБ с облигации
75586
Порожанов: Не е мислено за изплащане на депозити в КТБ с облигации
  • Порожанов: Не е мислено за изплащане на депозити в КТБ с облигации

Законът за гарантиране на влоговете ще бъде синхронизиран, така че при установяване на неплатежоспособност на КТБ, да има достъп до депозитите. Това коментира финансовият министър Румен Порожанов след заседание на Министерския съвет.

По думите му така ще бъде избегнат вариантът за ненавременно плащане, предвиждащ самият режим по особен надзор.

Румен Порожанов беше категоричен, че финансовото министерство не е обмисляло изплащане с облигации на гарантирани депозити в КТБ.

„Бих искал категорично да заявя по повод появилите се вчера и днес в медиите твърдения, че някой изготвял законопроект за изплащане с облигации на гарантирани депозити. Подобно нещо в Министерство на финансите не е мислено, не е писано или каквото и да е като някакъв вариант. Предполагам, че друго министерство не би се занимавало с подобно нещо. Нито е вакрвано в Министерски съвет, нито е дебатирано. Ако е дебатирана темата за облигации, тя е дебатирана дотолкова, доколкото в гаранционния фонд има недостиг от 1.5-1.6 млрд. лева за изплащането на гарантираните депозити", каза финансовият министър.

Порожанов обясни още, че има два варианта за покриване на недостига в Гаранционния фонд - или чрез тяхна облигационна емисия, която да осигури ликвидност на фонда, гарантирана от държавата, или чрез ликвидна подкрепа от държавата. И в двата случая обаче трябва да има законодателна санкция.