/ / iStock/Getty Images
Космонавтите бяха принудени в ръчен режим да „препаркират“ другия управляем кораб - „Съюз МС-13“
НАСА смята, че скачването на пилотирания кораб "Союз МС-14" с робота Фьодор на борда с Международната космическа станция (МКС) е преминало успешно, предаде ТАСС. Това се казва в публикувано в Twitter съобщение на американското космическо ведомство.

Роботът Фьодор повтори думите на Гагарин преди полета: „Готов. Поехали!“

"Союз МС-14" без екипаж на борда успешно се скачи с МКС", се отбелязва в съобщението. Скачването бе извършено успешно няколко минути преди планираното време. По план то трябваше да стане в 6:12 ч., но бе завършено в 6:08 ч., отбелязва ТАСС.
Човекоподобният робот Фьодор, който се намира на борда на скачилия се с космическата станция кораб "Союз МС-14", се извини за закъснението по своя път към станцията. "Извинявам се за забавянето. Готов съм за продължаване на работата", се казва в съобщение на робота в Twitter.

Фьодор е създаден от компанията "Андроидна техника" и Фонда за перспективни изследвания. "Сред основните задачи на робота ще са предаване на телеметрични данни, определяне на всички параметри, свързани с безопасността на полета, извършване на експерименти, които ще са полезни за бъдещата му работа на външния борд на МКС", оповести по-рано генералният директор на Роскосмос Дмитрий Рогозин.
"Връщането на "Союз МС-14" с робота Фьодор от МКС на Земята ще е на 7 септември, както първоначално бе планирано", заяви пред журналисти Рогозин. По думите му този срок е достатъчен за извършване на всички тестове. "Следващият етап е свързан с повторни изпитания, но с кораба "Федерация", чието название обаче ще е различно", поясни той. "Друг етап е свързан с работата на външния борд на станцията. Затова е създаден Фьодор - във вътрешността на станцията той не ни е толкова нужен", допълни Рогозин.

Какви са задачите пред космическия робот Фьодор? (СНИМКИ/ВИДЕО)

В края на 2018 г. Съветът на Руската академия на науките за космическите изследвания прие концепция за руската лунна програма, но поръча тя да бъде допълнена. Роскосмос съобщи, че програмата ще бъде осъществена на няколко етапа до 2040 г. По време на презентацията й Рогозин уточни, че руски космонавти за пръв път ще кацнат на лунната повърхност през 2030 г.
БТА