НАП и работодатели набелязват мерки срещу сивата икономика
НАП и работодатели набелязват мерки срещу сивата икономика / netinfo
Работна група с представители на Националната агенция за приходите и членовете на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) ще обсъжда периодично конкретни стъпки и подходи за противодействие на сивата икономика. Това стана ясно на провелата се днес среща между ръководството на приходната агенция и членовете на конфедерацията.

Основните области, които ще бъдат обсъждани в рамките на работната група са идентифициране на рискови за фиска икономически сектори, предложения за подобряване на сътрудничеството между бизнеса и агенцията, изграждането на Интернет-система за данъчни и осигурителни въпроси и отговори, предварителни дискусии за необходимостта от промяна на законодателството.

На днешната среща бе коментирана и високата оценка на България като №1 данъчен реформатор в света според годишния доклад на Световната банка. Представителите на конфедерацията изтъкнаха, че освен отличните резултати, които НАП вече е постигнала, могат да се направят и още стъпки за подобряване на бизнес климата в страната и опростяване на механизмите за деклариране и плащане на публичните задължения.

„Полагаме непрекъснати усилия, за да подобрим контакта между НАП и бизнеса. Непрекъснато усъвършенстваме електронните услуги, стремим се да предоставяме ясни и навременни указания по законодателството, провеждаме непрекъснати обучения на служителите си. НАП е и първата държавна структура в България, която внедрява система за управление на качеството. Всъщност сътрудничеството между администрацията и бизнеса е единственият възможен път, който гарантира стабилна и предвидима икономическа среда”, заяви на срещата Мария Мургина, изпълнителен директор на НАП.

„Бъдещата ни съвместна работа е от взаимен интерес. Не само държавата има полза от намаляване на дела на сивата икономика. От това печели и бизнесът, защото ефективното ни взаимодействие не само ще увеличи приходите в бюджета, но и ще редуцира нелоялната конкуренция” каза на срещата председателят на КРИБ Иво Прокопиев.