МВФ съветва Атина да се съсредоточи върху планирането на реформи
МВФ съветва Атина да се съсредоточи върху планирането на реформи / снимка: БГНЕС

МВФ отказа да даде на Гърция отсрочка за плащането на дълговете през май, позовавайки се на липса на продуктивни резултати в такива случаи, пише вестник "Файнешънъл таймс" (Financial Times), който се позовава на шефа на международната институция Кристин Лагард.

Лагард заяви на пресконференция, че е обяснила политиката на фонда на министъра на финансите на Гърция Янис Варуфакис, след като през април Атина поискала неофициално отлагане на плащанията.

Лагард добави, че съветва гръцките политици да се съсредоточат върху "скучната" техническа работа по планиране на реформите в икономиката, а не да разчитат на шумно политическо споразумение, което ще разблокира нови заеми на Атина. В същото време финансовият министър на Гърция отрича да се обръщал с такова искане, пише изданието.

Гърция планира на 24 април да се договори с кредиторите за временното споразумение, по силата на което те ще продължат да финансират страната до постигане на споразумение за преструктуриране на дълга. Гърция все още не е получила 7,2 милиарда евро в рамките на действащата програма за помощ. По-рано медиите съобщаваха, че Гърция се готви да обяви фалит по националния си дълг, ако не може да се постигне споразумение с международните кредитори преди края на април, пише РИА"Новости". Вчера гръцкият министър-председател Алексис Ципрас увери, че ще бъде постигнато споразумение с кредиторите до края на април.

Източник: БГНЕС