Управляващият директор на МВФ Кристин Лагард
Управляващият директор на МВФ Кристин Лагард / БГНЕС
Международният валутен фонд обяви приемането на нови рамкови регламенти за по-системно оценяване на корупцията в неговите 189 страни членки, като подчерта, че корупцията подкопава растежа, инвестициите и данъчните приходи, предаде Франс прес.Новата рамка е одобрена от управителния съвет на МВФ на 6 април. Тя позволява на екипите на институцията да правят редовни оценки на естеството и степента на корупцията. Този подход ще започне да се прилага от 1 юли, съобщи представител на МВФ.

"Знаем, че корупцията засяга бедните и подронва доверието в институциите", заяви в блог управляващият директор на Фонда Кристин Лагард."Набляга се на управлението изобщо, а не само на корупцията, тъй като слабостите в управлението обикновено създават условия за корупция", уточни МВФ.Фондът подчерта, че борбата с корупцията не трябва да се свежда до вкарването на виновните в затвора, за да е ефикасна. "Дългосрочната й ефикасност се нуждае от съществени реформи на регламентите и институциите, за да се подобри прозрачността и отговорното поведение", заяви МВФ. Фондът вече възнамерява да се бори и с частни фирми, които участват в корупционни практики или помагат за прането на пари.

Управляващият директор на МВФ Кристин Лагард
БГНЕС

За тази цел страните членки на МВФ са подканени "доброволно да приемат оценка на тяхната нормативна и институционна рамка" по време на годишните мониторингови мисии на МВФ. "Ще се проверява дали те криминализират и издават присъди за подкупване на чуждестранни длъжностни лица и дали имат подходящи механизми за изкореняване на прането и укриването на мръсни пари", уточнява Фондът.

Корупцията поглъща 2 процента от световното богатство всяка година и вреди на справедливото разпределяне на икономическия растеж, се казва в доклад на МВФ от май 2016 година.
По оценки на Фонда всяка година по света се дават подкупи в общ размер между 1,5 трилиона долара и 2 трилиона долара.

Управляващият директор на МВФ Кристин Лагард
БГНЕС

"Знаем също, че корупцията демотивира младите от образованието и професионалното обучение, защото успехът зависи от това кого познаваш, а не какво знаеш", отбелязва Кристин Лагард. МВФ няма полицейски правомощия в борбата с корупцията, но може да упражнява известен натиск чрез програмите си за финансова помощ. Фондът например постави като условие за отпускане на допълнителни средства на Украйна не само да се извършат реформи, а и да се постигне реален напредък в борбата в повсеместната корупция в тази страна, отбелязва АФП.
БТА