МВФ одобри третия преглед по предпазното ни споразумение с фонда
МВФ одобри третия преглед по предпазното ни споразумение с фонда / netinfo

Бордът на изпълнителните директори на Международния валутен фонд приключи третия преглед за България по изпълнението на програмата на българското правителство за икономически и финансови реформи в рамките на предпазното споразумение, съобщиха от пресцентъра на Министерството на финансите.

Споразумението, което бе удължено за период от шест месеца, е последното за страната ни и ще изиграе ролята на своеобразен мост в прехода към пълноправно членство в Европейския съюз.

Като цяло икономическата програма на българското правителство, изградена върху разумна фискална политика, мерки за ограничаване на кредитната експанзия и структурни реформи за повишаване на конкурентно способността, има за цел да осигури стабилна икономическа и политическа рамка, както и да подготви в голяма степен страната ни за присъединяването към ЕС в началото на 2007 г.

Положителното решение на Борда е висока оценка на водената от българското правителство политика за постигане на макроикономическа стабилност чрез благоразумна фискална политика и продължаване на структурните реформи. В направените по време на заседанието на Борда изказвания бе отбелязано, че независимо от увеличените външни предизвикателства и рискове, страната ни е постигнала по-нататъшен напредък в утвърждаване на принципите на пазарно-ориентираната икономика и е провела значителни финансово-икономически реформи, ясно насочени към процеса на европейската интеграция. Директорите изразиха увереност, че постигнатият напредък по програмата изпраща позитивни сигнали към международния икономически елит и гарантира, че макроикономическата стабилност у нас ще бъде поддържана и занапред.