Може да се намери компромисно решение за „Брикел”, смята КНСБ
Може да се намери компромисно решение за „Брикел”, смята КНСБ / снимка: DarikNews.bg

Протестна декларация срещу административното спиране на дейността на дружеството "Брикел" изпращат от Федерацията на независимите синдикати на миньорите към КНСБ и "Мини Марица-изток" до премиера и до министрите на икономиката, енергетиката и туризма, на околната среда и водите и на труда и социалната политика. Общинският съвет в Гълъбово също е несъгласен с предстоящото спиране на предприятието, а председателят му Янка Петрова заявява, че това означава спиране на живота в Гълъбово. Общинският съвет иска да бъде дадена възможност на дружеството да изпълни инвестиционната си програма.

Изненадващо научихме, че с писмо Министерството на околната среда и водите се разпорежда от 1 септември 2010 г. да се прекрати дейността на "Брикел " АД, се посочва в декларацията на синдиката. Това означава, че ще останат без работа над 2000 човека. Ще се преустанови добивът годишно на 400 000 тона брикети, които се ползват от социално слабите слоеве от населението, от детските градини, училищата, социалните домове и много граждани, заявяват синдикалистите.

Според КНСБ ще престане да работи и "Топлофикация-Гълъбово". Миньорите от "Мини Марица-изток" няма да могат да произведат над 3 500 000 тона въглища, посочват от синдиката. България ще се лиши във върховите моменти от над 200 мегавата електроенергия, произвеждана в "Брикел" АД, се посочва в декларацията.

От синдиката добавят, че закриването на предприятието става в момент, когато има подписан договор с германската фирма "Енвиросерн", предвиждащ изработване на идеен проект, доставка на оборудване за основните елементи на сероочистващата инсталация и работни проекти към тях, надзор и подготовка на персонала за работа при новите инсталации и новата технология.

Съгласно подписания график инсталацията за очистване на вредните емисии ще заработи от март 2012 г. и ще улавя серен двуокис и триокис.

Според синдиката може да се намери компромисно решение, за да се запазят квалифицираните работници и изпълнителските и ръководните кадри на "Брикел" АД.