МИЕ иска държавата да намали участието си в „Топлофикация – София”
МИЕ иска държавата да намали участието си в „Топлофикация – София” / снимка: Sofia Photo Agency
Да бъде намалено участието на държавата в капитала на „Топлофикация – София”. Това е предложило Министерството на икономиката и енергетиката на Столична община, съобщи енергийният министър Петър Димитров, след като подписа Меморандум за разбирателство с австрийския концерн "Фьост Алпине" за евентуална инвестиция в страната на стойност над 5 милиарда евро. Така според Димитров задълженията на столичното парно ще се плащат само от софиянци, които са преките потребители на услугата, а не от всички български данъкоплатци.

Временно решение на проблема с дълговете на софийската „Топлофикация” към „Булгаргаз", така Петър Димитров обясни предложението си държавата да намали участието си в „Топлофикация – София” от 42 до 25 процента , като останалата част от капитала да остане за Столична община. Целта на предложението е текущите дългове на столичното парно към „Булгаргаз” в размер на около 70 милиона лева да се плащат от софийския бюджет, а не да бъдат на сметката на българския данъкоплатец, обясни енергийният министър. По думите му така държавната "Булгаргаз” ще бъде предпазена от фалит, като едновременно с това „Топлофикация – София” ще продължи да работи.

Според Петър Димитров в общината има позитивна настройка към подобна идея и решението предстои да бъде взето в близко бъдеще. Има риск от спиране на топлата вода на всички софиянци, ако скоро не бъдат предприети мерки за погасяване на дълга към "Булгаргаз", каза още Димитров и подчерта, че ако абонатите започнат масово да съдят столичното парно, топлофикацията може да фалира. Той увери, че преструктурирането на дружеството няма да се отрази негативно на процеса по приватизацията му, който все още е на нивото на джентълментското споразумение от декември. Министърът припомни, че правителството работи в посока заедно със Столична община дружеството да бъде приватизирано в кратки срокове.

Междувременно Димитров уточни, че в близките месеци ще стане ясно дали "Фьост Алпине" ще инвестира в България. Министърът подписа Меморандум за разбирателство с австрийския гигант, който планира инвестиция на стойност над 5 милиарда евро в Черноморския регион. Конкурентите на страната ни в избора на „Фьост Алпине" са Украйна, Румъния и Турция. Петър Димитров подчерта, че ако австрийците решат да построят завода си в България, ще се открият нови 4 500 работни места и ще бъде повишено качеството на живот в района, в който концернът ще построи завода си.

Най-голямото предимство на страната ви е наличието на река Дунав, чрез която ще можем да направим връзка със завода си в Линц. Това на свой ред обясни Алфред Дюзинг, финансов съветник на "Фьост Алпине” и член на борда на директорите на компанията. По думите му в България има необходимата правна стабилност и страната отговаря на основното изискване за наличие на Черноморски пристанища. От друга страна според австрийците у нас няма достатъчно добра инфраструктура и трудно се намира квалифицирана работна ръка.

Дюзинг подчерта, че и другите три държави са предприели сериозни действия, за да привлекат инвестицията на тяхна територия.

Петър Димитров увери, че заводът на "Фьост Алпине” у нас ще бъде екологично чист и безопасен. Имаме си едно "Кремиковци" и заради него в косата ми не остана много черен цвят, каза още икономическият министър. Европейският съюз трябва да увеличи квотите вредни емисии за страната ни, ако австрийският концерн реши да инвестира в България. Ограничения с квотите парникови газове има и в Румъния, което дава известно предимство на Украйна и Турция при избора на „Фьост Алпине". Това, обаче, не е основният критерий на компанията, обясни Алфред Дюзинг и добави, че България има своите шансове "в битката" за мащабната инвестиция.