Металурзите пак на опашки пред съда в Кърджали
Металурзите пак на опашки пред съда в Кърджали / снимка: DarikNews.bg

Над 400 работници от Оловно-цинковия комбинат в Кърджали ще изискат от счетоводството извлечения за дължимите им заплати за последните 4 месеца, а после в Районния съд ще внесат заявления за издаване на изпълнителни листове, предаде БГНЕС.

Изпълнителните листове са всъщност заповеди за принудително изпълнение на парични задължения, с които те ще притиснат работодателя си Валентин Захариев, обясниха юристи. Металурзите получиха такива и през април, когато поискаха съдебната власт да им помогне, но до момента не са получили изцяло дължимите им стари заплати.

Най-вероятно заявленията за напускане на работа ще се подават на 1 юли, нека да изтече и този месец, посочи заводският председател на КНСБ Белю Стайков. Той обаче изрази тревога от развоя на този ден, след като по време на петъчната и последна блокада работникът от цех "Пържилен" Милчо Костов заплаши, че ще се изкачи на най-високия комин в ОЦК и ще скочи.

"Проблемът на колегата е, че на практика е възпрепятстван да се пенсионира, което му предстои след 6 месеца. Причината е, че от декември 2011 г. работодателят Захариев не му е внасял осигуровките в НОИ. За да се пенсионира, трябва сам да си ги плати, а той е затънал в дългове като всички нас", поясни Стайков. Той уточни, че вече има подобен случай с пенсионер, който сам е внесъл неплащаните от собственика вноски.

Въпреки предупрежденията от петък, че работниците, ангажирани с непрекъснатия режим на пещите, ще спрат да ходят в цеха, дежурствата им продължават на 5 смени. Опасенията им, че безконтролното оставяне на цистерните със сярната киселина може да доведе до екологична катастрофа, ги задържат в завода, подчерта технологът Стефан Атанасов. Освен това, за да бъде пуснат отново заводът в експлоатация, е необходимо двете пещи да се поддържат непрекъснато, защото в тях има течен цинк в огромни количества, допълни той.

Преди 10-ина дни бързата намеса на работниците е предотвратила инцидент с непредвидими размери. Един от тях - Николай Николов, е заснел опасен теч на киселина от цистерна. На производствената площадка на ОЦК в огромни метални цистерни се съхраняват солидни количества сярна киселина. "Минимално пропукване на облицовката, ако остане незабелязано и не бъде веднага отстранено, ще доведе до мощно отравяне на водите на язовир "Студен кладенец" на река Арда, а заводът е разположен на левия му бряг. Така ще пострадат и съседните Турция и Гърция, ето това преговарящите не трябва да забравят", беше категоричен Николов.