Лукарски гласи Украйна като алтернативен пазар пред руския
Лукарски гласи Украйна като алтернативен пазар пред руския / снимка: БГНЕС, архив

На среща с посланика на Украйна Микола Балтажи министърът на икономиката Божидар Лукарски заяви, че страната ни ще насочи усилията си към намирането на алтернативни пазари, като евентуално украинският може да бъде една от възможностите, съобщиха от министерството.

„Позицията на Реформаторския блок и на правителството е, че подкрепяме налаганите от ЕС санкции на Русия и не смятам, че има основание за тяхното редуциране или отмяна", коментира министър Лукарски.

По думите на министъра българските износители търпят сериозни загуби от провежданата от Русия икономическа политика на ограничаване достъпа на българска продукция до руския пазар.

"С оглед на това, че санкциите от ЕС ще продължават, ние ще търпим много несгоди, но сме твърди в отстояването на човешките ценности, които защитаваме като правителство", допълни министърът.

На срещата двамата са обсъдили възможности за засилване на търговско-икономическите взаимоотношения между двете страни чрез съвместни инициативи, включително бизнес форум и заседание на двустранната комисия през пролетта, съобщават още от министерството.