Кунева: Между страните в Югоизточния регион и успеха не стои друг, освен усилията им
Кунева: Между страните в Югоизточния регион и успеха не стои друг, освен усилията им / снимка: БГНЕС, архив
Кунева: Между страните в Югоизточния регион и успеха не стои друг, освен усилията им
80575
Кунева: Между страните в Югоизточния регион и успеха не стои друг, освен усилията им
  • Кунева: Между страните в Югоизточния регион и успеха не стои друг, освен усилията им

Между страните в Югоизточния регион и успеха не стои никой друг, освен собствените усилия. С тези думи вицепремиерът Меглена Кунева даде официалния старт на Икономическия форум за Югоизточна Европа. По повод възобновяването на форума тя обясни, че в Европа има много подобни обединения, от които може да се черпи опит и допълни, че се надява чувството за спешност да даде резултат накъде искаме да вървим заедно.

Вицепремиерът коментира, че главната тема на двудневното мероприятие са предизвикателствата пред икономическото възстановяване и кризата в Гърция, за която се прави всичко възможно да има решение. По думите на Кунева безвремието е много страшно за региона особено когато той има много приятели, а Европейският съюз иска и влага усилия в просперитета на Югоизточния регион.

Икономическият форум за Югоизточна Европа продължава и утре с още теми и няколко кръгли маси.

Вицепремиерът Меглена Кунева даде официалния старт на Икономическия форум за Югоизточна Европа, на който Дарик радио е медиен партньор. По повод възобновяването на форума тя обясни, че в много случаи човек съжалява за пропуснатото повече, отколкото за грешките, които е направил:

„Нека да нямаме поводи за съжаление. Нека да правим нещата, а когато те не вървят точно така, както ни се иска, да имаме достатъчно сила, кураж и време да ги поправим. Но не можем да седим безучастни и не можем да не правим нищо. Безвремието би било много страшно за нашия регион. Още повече, че имаме толкова много приятели, толкова много държави, съюзи, които искрено искат и полагат усилия, за да може този район да просперира", каза Кунева.

Основната тема на Икономическия форум тази година е предизвикателството пред икономическото възстановяване в региона, защото има проблем, коментира вицепремиерът:

„Ние всички очакваме какво ще се случи и как ще се разреши кризата в Гърция. Уверена съм, че всички тук - и бизнес, и представители на държавните институции, следим със затаен дъх случващото се и правим всичко възможно, за да може да се намери решение", допълни тя.

Кунева заяви, че сега е моментът да се обединят страните на Балканите и да се определят приоритетите:

„Трябва да направим това, което в други части на Европа са съумели да покажат - че могат да поставят степен на важност. Аз мисля, че това чувство за спешност и за това какво е възможно в нашия регион сега, трябва да ни води в нашите дискусии. Много ми се иска в края на този форум да имаме резултат, да е по-ясно в съзнанието ни накъде искаме да вървим".

По думите й има чудесни примери за обединения в Европа, които можем да последваме:

„Сътрудничеството на северните страни, на балтийските страни и т.н. Не можем да кажем, че нямаме идея как трябва да станат нещата. Между нас и успеха ни не стои никой друг, освен нашите собствени усилия".