„Кремиковци” отново на протест
„Кремиковци” отново на протест / БГНЕС
„Кремиковци” отново на протест
18923
„Кремиковци” отново на протест
  • „Кремиковци” отново на протест

Кремиковските металурзи излизат на поредното си протестно шествие за спасяването на комбината. В шествието ще се включат и работници от други предприятия в страната, а пред сградата на Министерския съвет протестът ще бъде подкрепен от работещите в шуменското предприятие „Автомагистрали Черно море”.

Работниците очакват реакция от страна на държавните институции по поставените искания за преговори за бъдещето на Кремиковци. Според Васил Яначков от КНСБ вече се поражда съмнение доколко адекватно се водят преговорите с всеки инвеститор, проявил интерес към комбината, и дали не се цели да се стигне до ликвидация.

Синдикатите са започнали преговори с ръководството на комбината за възможното компенсиране на доброволно напускащи работници с 15 работни заплати. Според Яначков средствата могат да се осигурят от продажба на активи. Във връзка с предстоящото съкращаване на 1500 кремиковски работници той заяви, че искат преструктуриране, защото при свиването на производството е естествено различни управленски структури да се оптимизират. Той препоръча съкращенията да започнат от пенсионерите, независимо каква длъжност заема.