Кредиторите се споразумяха помежду си, очаква се да си стиснат ръцете и с Гърция
Кредиторите се споразумяха помежду си, очаква се да си стиснат ръцете и с Гърция / Thinkstock/Getty Images

Кредиторите на Гърция /ЕС, МВФ и ЕЦБ/ са постигнали помежду си съгласие относно проект на меморандум за нов спасителен план за Гърция, предаде ДПА, като се позова на запознат източник.

Кредиторите се надяват, че ще финализират проекта с Гърция в идните дни, допълва източникът.

Атина преговаря за ново спасително споразумение, което ще бъде трето за Гърция за пет години. Двете преговарящи страни трябва да постигнат споразумение по този нов спасителен план до 20 август, когато Гърция би трябвало да плати 3,2 милиарда евро по дълга си към ЕЦБ.

Гърция може да поиска първи транш от 24 млрд. евро

Когато Гърция и кредиторите постигнат съгласие по новия спасителен план, споразумението ще трябва да бъде подкрепено от министрите на финансите от еврозоната, както и от гръцкия парламент и от парламентите на някои други страни от еврозоната.

В меморандума за разбирателство по този нов спасителен план ще са изброени икономическите реформи, които би трябвало Гърция да приложи в замяна на новата помощ. Меморандумът съдържа 27 страници.

Следващата седмица гръцкият парламент приема нов пакет от реформи, за които настояват кредиторите. Той включва съкращенията на разходите за отбраната и на субсидиите за сектора на селското стопанство. Гласуването ще е на 14 август.

Гърция очаква през 2015 г. икономически спад от 4-5%

Ако до 20 август Гърция и кредиторите все пак не се споразумеят по новия спасителен план, ЕС може да отпусне нова краткосрочна помощ на Гърция, посочиха представители. Решение дали Гърция ще се нуждае от подобна помощ, известна като мостов заем, би трябвало да бъде взето в началото на идната седмица.

Атина вече получи 3-месечен мостов заем от 7 милиарда евро миналия месец.

Източник: БТА