Коректният данъкоплатец става все по-малко свободен от правителството
Коректният данъкоплатец става все по-малко свободен от правителството / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова
Коректният данъкоплатец става все по-малко свободен от правителството
52569
Коректният данъкоплатец става все по-малко свободен от правителството
  • Коректният данъкоплатец става все по-малко свободен от правителството

 

Коректният данъкоплатец става все по-малко свободен от правителството. Това е констатацията на Института за пазарна икономика по повод деня без данъци - символичната дата, при която хазната би се напълнила, ако всички пари от труда на хората попадаха само там. Тази година за България той е днес.

В скандинавските страни, където социалната държава играе огромна роля, той настъпва през лятото. В повечето източноевропейски страни датата е около нашата.

Ако погледнем осреднената статистика, ще видим, че българите ставаме все по-свободни от правителството, заяви за Дарик икономистът Петър Ганев. "Но от това, което наблюдавам от началото на кризата, нещата доста се измениха и от тогава, на практика, не сме видели някакво намаляване на данъците, нито на таксите, даже обратно - някои от тях се покачиха. Това, което се наблюдава, е огромният срив на приходите, също и появата на бюджетен дефицит. Това са неща, които чисто статистически бутат тази дата надолу, тъй като привидно държавата взема по-малко, тъй като приходите са по-малко, но всъщност продължава да харчи както преди за сметка на резерви или на нови заеми", обясни той.

Според Ганев заради кризата все по-малко хора успяват да си докарат добри доходи и все повече - да живеят на ръба на възможностите си. Тогава остава въпросът „дали няма голямо разслоение между т.нар. коректни данъкоплатци - тези, които работят, плащат всички данъци, всички осигуровки, и тези, които или се разсейват и не плащат, сивия сектор, или тези, които са безработни и не плащат данъци върху труда, а само върху своето потребление", заяви още той.

За около 2 млн. българи денят, свободен от правителството, ще настъпи чак през лятото. Около половината от доходите на тези българи отиват в държавната хазна.