Кметове се надяват да градят инфраструктура чрез фонда Растеж и устойчиво развитие на регионите
Кметове се надяват да градят инфраструктура чрез фонда Растеж и устойчиво развитие на регионите / снимка: Sofia Photo Agency
Кметове се надяват да градят инфраструктура чрез фонда "Растеж и устойчиво развитие на регионите"
68337
Кметове се надяват да градят инфраструктура чрез фонда "Растеж и устойчиво развитие на регионите"
  • Кметове се надяват да градят инфраструктура чрез фонда "Растеж и устойчиво развитие на регионите"

Вместо да кандидатстват по европейските програми, кметовете се надяват да изграждат инфраструктура чрез фонда „Растеж и устойчиво развитие на регионите", който ще бъде обособен с Бюджет 2014 г.

Пред Дарик кметове на различни общини потвърдиха, че за малките населени места е много по-трудно да спечелят европроект, тъй като ресурсите винаги се концентрират към големите областни центрове.

Въпреки че финансирането от фонда, в който ще има 500 млн. лева, ще бъде отпускано целево за проекти, които трябва да спомогнат за създаването на работни места, кметовете основно се насочват към инфраструктурни обекти - пътища, водопроводи и обществени сгради.

Селските общини срещат трудности при печеленето на множество проекти от програмата за селските райони и новият фонд ще даде още една възможност, категоричен е кметът на Никола Козлево Туркан Каракаш. "Да речем подмяна на водопроводна мрежа в населени места, допълнително водоснабдяване в населени места, където има режим на водата, ремонт на четвъртокласната пътна мрежа. Селските общини кандидатстват по ПРСР, но там имаше текст, според който община, кандидатствала по проект, който не е приключил, няма право да кандидатства с нов проект", обясни той.

От своя страна обаче депутатът от Коалиция за България Димчо Михалевски коментира, че не става дума да се изгради инфраструктурен проект като водопровод или път, а трябва да е свързан с дадено действие. "Примерно има такива случаи на готови проекти за промишлени и логистични зони на общините, които спокойно могат да бъдат финансирани, тъй като стоят и на главен коридор, а там предстои прокарване на газова връзка", обясни Михалевски.

Критериите за кандидатстване пред фонда трябва да са готови до края на годината.