Калфин няма да отстъпи за възрастта за пенсия на полицаите
Калфин няма да отстъпи за възрастта за пенсия на полицаите / снимка: БГНЕС
Калфин няма да отстъпи за възрастта за пенсия на полицаите
80435
Калфин няма да отстъпи за възрастта за пенсия на полицаите
  • Калфин няма да отстъпи за възрастта за пенсия на полицаите

Вицепремиерът Ивайло Калфин заяви, че е готов да чуе всяко искане на
синдикатите и да го обсъди. Довечера полицаи, надзиратели и пожарникари излизат на протест.

Социалният министър припомни, че е водил много разговори с представители на синдикатите в сектор сигурност. В пакета за пенсионни промени, който се предлага, има доста техни предложения, които са приети. „Има едно-единствено, което не е прието и то е да не слагаме, защото на практика това предлагат, или да се свали възрастта за пенсиониране, или да се отложи с четири-пет години въвеждането й. Това няма как да стане", осче Калфин.

Полицаи, пожарникари и надзиратели излизат на протест

Министър Калфин е поканен от вътрешния министър Румяна Бъчварова на среща в ръководеното от нея ведовство и още веднъж ще се види със профсъюзните представители този следобед.

Всякакво разумно предложение съм готов да разгледам още веднъж. Въпросът е, че няма как една група от обществото да има изключение, защото тогава няма да имам аргумент за нито една друга група да обясня защо примерно за сектор сигурност и то само при полицаите е по-остър въпросът, а разбирам, че и служители в съдебна охрана, а другите трябва да приемат промените. Така че няма как да отстъпим от правилото да има възраст и тя да отговоря на актуалното състояние", коментира министърът.

Полицейски синдикат: Проблемите в МВР вместо да се решават, се натрупват

Калфин посочи, че за миналата година средната възраст за пенсия в сектор сигурност е била петдесет и две години и осем месеца. Това, което се предлага, е фактическото състояние да се узакони и с по два месеца плавно да се вдига възрастта, като след тринадесет години да достигне до 55 години.