Полицейски синдикат: Проблемите в МВР вместо да се решават, се натрупват
Полицейски синдикат: Проблемите в МВР вместо да се решават, се натрупват / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Проблемите в МВР вместо да се решават, се натрупват, а социалният диалог продължава да е формален и безрезултатен. За това алармират в писмо до Народното събрание и кабинета членовете на най-големия полицейски синдикат у нас, които в петък излизат на национален протест.

Униформените негодуват срещу структурните промени в МВР, които според тях се извършват „на тъмно" и без знанието на служителите.

Протестът на служителите на МВР ще бъде най-масовият до момента

Друга основна причина да излязат на улицата е продължаващата повече от година операция по границата с Турция и нерегламентираният извънреден труд. Липсата на нормална комуникацията с вътрешния министър Румяна Бъчварова и екипа й също е посочена като един от основните проблемите, които демотивират служителите.

Полицаи, пожарникари и надзиратели излизат на протест на 12 юни

В протестните действия на полицаите, които започват в петък, ще се включат и служителите на затворите, които споделят недоволството от предстоящите промени в условията за пенсиониране. Двата синдиката призовават за подкрепа всички работещи в сектор „Сигурност". "Защото не бива повече да бъдем третирани като крепостни селяни в държавата. Защото е важно да служим на народа, а не да слугуваме на политиците. Защото не можем да защитаваме честта на нацията, ако не опазим собствената си чест и честта на униформата", се казва още в писмото.