Полицаи, пожарникари и надзиратели излизат на протест на 12 юни
Полицаи, пожарникари и надзиратели излизат на протест на 12 юни / снимка: БГНЕС, архив
Полицаи, пожарникари и надзиратели излизат на протест на 12 юни
80230
Полицаи, пожарникари и надзиратели излизат на протест на 12 юни
  • Полицаи, пожарникари и надзиратели излизат на протест на 12 юни

Полицаи, пожарникари и надзиратели излизат на протест на 12 юни. Това обявиха официално Синдикалната федерация на служителите в МВР и синдиката на служителите в затворите.

За протестни действия се заговори преди месец, след представянето на пенсионната реформа. Тогава униформените обявиха, че не са съгласни с някои от предлаганите от социалния министър промени в условията за пенсиониране.

Планираният протест е заради няколко основни проблема, свързани с условията на труд, предстоящите структурни промени, както и ниското ниво на социален диалог в МВР. В писмо, изпратено вчера до министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова, синдикалната организация е представила основните си искания.

На първо място униформените негодуват от продължаващата вече повече от година специализирана полицейска операция на границата ни с Турция.. те настояват МВР да приеме комплекс от мерки за решаване на проблема и за прекратяване на командировките на полицаи от вътрешността на страната в най-кратки срокове.

Проблемът с полагането на извънреден труд, включително и от страна на полицаите, които охраняват границата  ни, също е поставен в писмото до министъра. Друг проблем, срещу който ще протестират служителите от МВР, които членуват в синдикалната организация, са извършващите се и предстоящи в министерството структурни промени.

„Ние като синдикат изобщо не сме информирани от ръководството какво точно ще се прави, как и кога”, заяви председателят на синдиката Валентин Попов. По думите му има индикации, че се правят опити Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” да се преструктурира на тъмно.

По-специално Попов открои неясната съдба на спасителните служби, които са под шапката на Пожарната.

В писмото си до министъра от синдикалната организация се обръщат с предложение за започване на преговори с цел намиране на приемливо и за двете страни решение на проблема. Ако до 12 юни започнат преговори от такъв характер, е възможно протестите да бъдат отменени, увериха още от организацията.