Какви ще са данъчните облекчения за родители в тазгодишната кампания
Какви ще са данъчните облекчения за родители в тазгодишната кампания / DarikNews.bg, архив
Какви ще са данъчните облекчения за родители в тазгодишната кампания
83479
Какви ще са данъчните облекчения за родители в тазгодишната кампания
Какви ще са данъчните облекчения за родители в тазгодишната кампания
  • Какви ще са данъчните облекчения за родители в тазгодишната кампания
  • Какви ще са данъчните облекчения за родители в тазгодишната кампания

За първа година родителите могат да използват данъчно облекчение за деца под 18 години и за деца с увреждания, напомнят от НАП. Близо 1 милион са правоимащите родители, които могат да намалят данъка си, обясни говорителят на НАП Росен Бъчваров. Той уточни, че облекчението може да се използва само от единия родител. Директорът на дирекция „Обслужване" Боряна Георгиева обобщи, че чрез облекчението на родителите може да се приспадне от дохода за облагане по 200 лева за едно дете, 400 лева за две деца и 600 лева за три и повече деца. За децата с увреждания сумата възлиза на 2000 лева.

Директорът на дирекция „Обслужване" в Централното управление на НАП Боряна Георгиева обясни, че родителите, които не са се възползвали от данъчното облекчение за деца при работодателите, могат да го направят с подаването на годишната си декларация.

"При данъчните облекчения за деца на практика родителите имат право да приспадат определена сума, която, когато е за едно дете е 200 лева, за две деца - 400 лева, за три и повече - 600 лева. Тази сума се приспада от данъчната основа или просто казано се намаляват тези 200 лева, ако е за едно дете, от дохода, а не от данъка", обясни Георгиева.

Какви са условията, за възползване от облекчение:

"Родителите трябва да подадат това приложение, като съответно детето не трябва да е пълнолетно, да е местно лице и да не е дадено за отглеждане. Като заедно с декларацията на гърба на самата декларация има друга декларация, която се попълва от другия родител и се подписва. С нея другият родител казва, че няма да ползва и той това облекчение за детето", каза още Георгиева.

За децата с увреждания: "Там сумата, с която може да се намали за такова дете, е 2000 лева, като тук се намалява от дохода, а не от данъка. Важното тук е, че към декларацията се прибавя и ТЕЛК-овото решение, с което е посочено, че детето има 50 или над 50% увреждане", допълни тя.

Няма значение кой от двамата родители ще използва облекчението. Възможно е да се използват и двете.

"Ако родителите имат дете с увреждания, ще ползват намаляване в размер на 2200 лева. Важно е двамата родители за едно и също дете да не ползват два пъти това облекчение", каза Боряна Георгиева.

Говорителят на НАП Росен Бъчваров съобщи колко са родителите, които могат да намалят данъка си с подаване на декларация за облекчение за деца.

"Има близо милион правоимащи родители, но това са милиони, отчитайки факта, че те са все пак двама родители. Отделно нямаме достатъчно сигурна информация каква част от тези ненавършили пълнолетие деца трайно пребивават в България", уточни Бъчваров.

Стана ясно още, че до края на месеца ще бъде готова методологията за начисляване на ДДС за лични нужди на фирмите. Тя е необходима, за да се избегне разминаване в методиката на изчисляване на фирмата и на данъчния инспектор.