Jobtiger: Липсват специалисти, търсят и заварчици
Jobtiger: Липсват специалисти, търсят и заварчици / Sofia Photo Agency
Квалифицирани специалисти, но и обикновени заварчици ще липсват на пазара на труда през 2007 година, прогнозират от Aгенцията за човешки ресурси Jobtiger.

В същото време обаче се очаква освобождаване на работници от фалирали или затворени предприятия.

Растежът на икономиката, новите чуждестранни и български инвестиции, новите големи инфраструктурни проблеми и миграцията на специалисти към ЕС са сред причините за липсата на квалифицирани кадри в България. Предприятията имат трудности при намирането на обикновени заварчици.

През миналата година е възникнал т.нар. „Пазар на кандидата” – това е положението, при което кандидатите избират фирмите и условията на наемане. Заплатата вече не е един от водещите фактори, решаващи при смяна на работното място. По-важното е спокойствието и удовлетвореността, твърдят от Jobtiger.

Средното увеличаване на заплатата е с около 20%, но няма браншови или секторни зависимости. Очаква се след стартирането на АЕЦ „Белене” и „Марица-Изток” да се увеличи търсенето на различни работници.

Същевременно ще има и освобождаване на трудов ресурс от фалирали и затворени фирми. Възможно е заради недостига на работна ръка в България да дойдат хора за туристическия сектор от Филипините и Виетнам.