Изграждат ветроенергиен парк в община Суворово
Изграждат ветроенергиен парк в община Суворово / netinfo

Ветроенергиен парк с мощност 60 мегавата ще бъде изграден в община Суворово, Варненско. Проектът е на българо-испанската фирма „Еолика – България”. Дружеството получи сертификат за първи клас инвестиция от министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров.

Строителството на ветроенергийния парк ще започне през 2009 година, а от 2010 година ще се произвежда електричество. Инвестицията е на стойност 80 млн. евро. Първоначално ще бъдат построени 30 кули с мощност 60 мегавата. Предвижда се пет години по-късно мощността да бъде увеличена. „Еолика – България” вече има сключен предварителен договор с НЕК за изкупуване на произведената електроенергия.

Изпълнителният директор на дружеството Антонио Оливър е заявил, че има желание да изнесе у нас производството на елементи за кулите. Това може да прави в дружество от военнопромишления комплекс, каза министър Петър Димитров. Тъй като проектът е завършен, инвеститорът няма да иска от държавата полагащата му се по Закона за инвестициите подкрепа.