Искат стимули за разделно събиране на отпадъци
Искат стимули за разделно събиране на отпадъци / netinfo

Система от стимули и санкции за хората, живеещи в общините, са нужни на фирмите за разделно сметосъбиране, за да може да се повиши ефективността на работата им. Това каза изпълнителният директор на „Екопак България” Кирил Здравков. По думите му, ако България се поучи от опита на европейските държави, като стимулира гражданите, които изхвърлят боклука си разделно, освобождавайки ги от такса смет, резултатите ще бъдат изненадващо добри.

Въвеждането на такса за депониране на отпадъка е сред факторите, които ще подобрят ефективността на разделното сметосъбиране в България и ще дисциплинират системата на този процес. Това каза изпълнителният директор на „Екопак България” Кирил Здравков. „Нещата, които се измерват, има тенденция да се подобряват. Нещата, които не се измерват, обикновено никога не се подобряват.Колкото по-ясна е рамката, в която се оперира по отношение на отпадъците, толкова по-голям ефект може да бъде постигнат. И това ев въпрос, който може да бъде решен наистина от общинските власти,” каза Здравков.

По думите на управителя на "Репак" Иван Михов, проблемът с ниското количество рециклируем отпадък идва от търговските обекти и заведенията за обществено хранене, които изхвърлят битови отпадъци в цветните контейнери, като по този начин прекъсват процеса на рециклиране. Кирил Здравков допълни, че по тази причина сред приоритетните цели на фирмите за разделно сметосъбиране е хората да придобият навика да не изхвърлят битови отпадъци контейнерите. Михов сподели, че за да бъде ефективно разделното сметосъбиране, фирмите се нуждаят от подкрепата на общините по места, която не винаги получават. „Уважаеми кметове, помагайте ни повече”, призова Михов.