Индипендънт: Профсъюзите не искат ограничения за български работници
Индипендънт: Профсъюзите не искат ограничения за български работници / netinfo

Британското профсъюзно движение се конфронтира с главната организация на работодателите в страната CBI по повод имигрантския въпрос.

Това пише в днешния си брой вестник “Индипендънт” като подчертава, че профсъюзите са поискали от правителството да не ограничава достъпа на работници-имигранти от България и Румъния до британския трудов пазар, когато двете страни се присъединят към Европейския съюз.

Според “Индипендънт” годината за пълноправно членство на двете държави е 2008 г.

Докато CBI призова за “пауза” преди да се разреши на повече работници да дойдат във Великобритания, лидерите на профсъюзите поискаха от министрите да “извадят килимчето за гости”, продължава изданието.

В коментар след публикуването на изявлението на генералния съвет на профсъюзното движение, генералният секретар на организацията Брендан Барбър подчерта, че те са против ограниченията за българи и румънци.

“Не отричаме, че последните новопристигнали може да са оказали влияние, но това е, защото правния режим на британската безработица позволява на работодателите да експлоатират работници-имигранти и да пренебрегват правилата”, подчерта Барбър.

Според него решението на проблема е да се сложи край на експлоатацията, а не да се пускат кепенците.

“Младите и здрави работници-имигранти ще допринесат за нашата икономика и обществените финанси чрез данъците. Разрешението при това положение е да се инвестира в правилната социална инфраструктура”, каза още той.

“Не можете да спрете румънците и българите да идват във Великобритания, нито да им забраните да работят, ако сами са си уредили работа”, допълни Барбър.

Същевременно според Джон Кридланд, заместник генерален директор на организацията на работодателите, имигрантският труд е жизненоважен за гъвкавия пазар на труда след като преди две години към ЕС са се присъединили десет източноевропейски държави.

Все пак обаче върху социалните служби в някои райони на страната имаше сериозен натиск заради потока от хора.

Според Кридланд през последните години в страната са влезли не 20 000, а почти 470 000 източноевропейски работници. Той призова правителството да устои на натиска за изработване на “излишни нови правила за наемане на работа”.