И мъж от Кърджали с доход в милиони за 2013-а
И мъж от Кърджали с доход в милиони за 2013-а / снимка: Sofia Photo Agency

И Кърджали се нареди до градовете, които могат да се похвалят с милионери. Един жител на родопския град е декларирал получен доход от 2 701 000 лв. за изминалата 2013 година, съобщиха от офиса на НАП в Кърджали.

Клиентът е посочил, че източникът на приходи е от извънтрудови правоотношения. Най-богатият в региона мъж е зодия Козирог, допълниха от приходната администрация.

На 30 април изтече срокът за подаване на годишните данъчни декларации по чл. 50 от Закона за данъка върху доходите на физическите лица /ЗДДФЛ/.

В офиса на НАП в Кърджали са приети 9667 декларации. 6769 човека са предпочели да подадат данъчната си декларация на гише, 2127 са ползвали услугите на „Български пощи", а 771 клиенти са използвали интернет. От общия брой приети декларации 1359 са декларациите, подадени с баркод.

Според директора на офиса на НАП-Кърджали Елван Гюркаш през тази година данъчната кампания е преминала спокойно и се очертава тенденцията все повече хора да ползват електронните услуги при декларирането на доходите си. По думите й от 10 до 20 процента са хората, които декларират, но не успяват и не искат да платят данъците си.

Други допускат закъснение при плащането, за което подлежат на санкция. Начислява се лихва, която е в размер на основния лихвен процент плюс 10 процента на ден.