Хлябът се оскъпява с 40% от търговските вериги, твърдят производители
Хлябът се оскъпява с 40% от търговските вериги, твърдят производители / снимка: БГНЕС
Хлябът се оскъпява с 40% от търговските вериги, твърдят производители
70322
Хлябът се оскъпява с 40% от търговските вериги, твърдят производители
  • Хлябът се оскъпява с 40% от търговските вериги, твърдят производители

Хлябът се оскъпява с около 40% от търговските вериги. Това заяви в интервю за Дарик председателят на браншовата организация на хлебарите Мариана Кукушева. По думите й пред българските търговци остава проблемът с огромните отстъпки, които търговските вериги искат от тях. Кукушева обеща, че цената на хляба ще остане стабилна, но само в частта, в която производителите могат да я контролират - до доставката на голямата търговска верига.

Засега няма предпоставки доставната цена на хляба да се променя, заяви Мариана Кукушева. По думите й цената на насъщния в момента е стабилна и съобразена с платежоспособността на българския потребител и е такава, каквато договарят търговци и доставчици. Кукушева каза още, че в чуждите вериги и в българските супермаркети доставната цена на хляба е непозната за хората, тъй като "търпи върху себе си 40-45 на сто отгоре, за да може българският потребител да купува с такова огромно повишение".

Председателят на браншовата организация на хлебарите допълни, че се работи по нормативни промени, които да поставят на равни начала българските и чуждите партньори на търговските вериги. В момента на българските производители е искана огромна отстъпка. Наближава около 40-45 до 50 процента, като всяка година се искат нови между 3 и 5 на сто търговски отстъпки от българските производители, каза Кукушева. "За съжаление, това е практиката, която обезкостява българския бизнес", допълни тя.

Кукушева каза още, че търговските вериги не публикуват отчетите си, но отказа да коментира дали могат да бъдат замесени в източване на ДДС, за което намекна премиерът Пламен Орешарски. Според нея, ако има виновни, те трябва да бъдат назовани поименно.