Харчим много ток и вода! Как да спрем?
Харчим много ток и вода! Как да спрем? / снимка: MorgueFile.com
Харчим много ток и вода! Как да спрем?
50539
Харчим много ток и вода! Как да спрем?
  • Харчим много ток и вода! Как да спрем?

Всеки от нас има собствен начин за спестяване на електричество – най-често това става чрез пускане на пералня и други електроуреди на нощна тарифа или пък чрез избор на определен режим на работа на част от електроуредите в къщи. Дали обаче сме се справили със задачата става ясно с месечната фактура за електричество.

В средата на годината в Русе ще бъдат въведени специални цифрови измерватели, чрез които наемателите на общински жилища ще могат следят потреблението си в реално време и да преценяват по-прецизно кога и кои уреди да включват. У нас проектът включва измерване на ток и вода, а в други европейски страни са разработени и уреди за други ресурси – например за газ.

Европейските потребители, които харчат четири пъти повече ток на глава от населението в сравнение с хората в Азия или Южна Америка. 30% от потреблението на ток в Европа е от домакинствата, а 16% буквално е пропиляно по невнимание или заради невъзможността да се прецени правилно кога и кои уреди да бъдат включени. Проектът за Цифрова система за управление на енергийните разходи в бита (Digital Environment Home Energy Management System — DEHEMS) е на стойност от повече от 3,7 млн. евро.

В Русе инсталират „умни" измерватели за ток и вода

Учени от цяла Европа работят по справянето поне с втория проблем, като са разработили специални цифрови измерватели на ток, вода и дори газ. В проекта участват и български учени от Русенския университет, а ръководител на проекта е проф. Николай Михайлов, който и в момента е в Брюксел на среща с колеги от проекта.

„Основната цел на този проект е да се предостави ежедневен достъп до потреблението на ток и на вода, като по този начин може да се направи енергийно портфолио", обясни проф. Михайлов.

В Русе проектът ще бъде реализиран първоначално в 120 общинските жилища, които се дават под наем и в тях живеят 256 души, съобщиха за Дарик от общинската администрация. Очаква се това да стане до октомври, като стойността на инвестицията е 25 000 евро. Очакваните спестявания на електрическа енергия са в диапазона 5% - 25%, а на енергия за отопление в следствие на специално разработената услуга за информираност за използване на ресурсите в рамките на 20% - 30%. Пробният период на проекта е 14 месеца.

Европейският опит – как се контролира потреблението на ток?

На много места в Европа подобни технологии вече са внедрени. Например в Манчестър. Фиона Хикхолс е доброволка, в чието жилище е поставен такъв уред. „Това наистина е най-лесната технология, която всеки може да използва. Със сигурност ще продължа да я използвам. Надявам се, когато проектът свърши, да мога да задържа оборудването, но ако не мога – ще отида и ще си купя за своя сметка", разказва Хикхолс в материал, публикуван на сайта на проекта.

При проверката на потреблението може да се направи сравнение колко потребяват домакинства с подобен профил. Имената на потребителите и местоживеенето не са известни – т.е. могат да бъдат или съседите отсреща или хора с подобен апартамент на другия край на града. Според координатора на проекта в Манчестър Пакул Рана - последните получени резултати са, че потребителите са успяли да спестят около осем процент от енергията с тази технология. „Това е от началото на проекта, като ние се надяваме към края да удвоим резултата, а защо и да не стигнем и до цифрата 20 % - спестяване с DEHEMS уредите", категоричен е Рана.

В Германия също се правят проучвания в тази насока. Роберт Наги също участва като доброволец в проекта и освен за цената на електроенергията следи и възможностите кога може да използва ток от възобновяеми източници, и кога – конвенционално електричество. „С този принцип ние променяме нашите навици да използваме електричеството. Първо, времето, в което използваме. Поглеждаме и виждаме кога цените са по-ниски и тогава включваме уредите. По този начин пестим електричество", категоричен е Наги.

Кой е най-енергоемкият уред?

Бойлерът, климатикът и пералнята – това са уредите, които харчат най-много ток, категоричен бе проф. Николай Михайлов. Електрическите печки и хладилниците също са енергоемки. „Сигурно и във вашия блок има хора, които вечер отиват да проверят електромера – да видят превключил ли е и какво показва. Това съществува като навик в хората", допълни експертът. Според него с новите технологии ще може да се проследи непрекъснато потреблението, така сами потребителите ще успеят да регулират кога, кой уред и за колко време да го пускат.

Колко струва да измерваме потреблението на ток и вода?

За различните потребители цената на инсталирането на „умните" цифрови уреди ще зависи от много компоненти, обясни проф. Николай Михайлов. По думите му измервателният уред за електричеството е около 200-250 лева, а за вода – между 160 и 200 лева. Това обаче не е окончателната сметка, тъй като за да се инсталират модерните измерватели, трябва да се поставят нови специални проводници, прекъсвачи и други съоръжения. „Ако един вход или цял блок поискат такива уреди, тогава цената ще е много по-малка", коментира експертът.

Проф. Михайлов не се нае с прогноза евентуалната инвестиция в такова оборудване за колко време би се изплатила. Експертът обаче е категоричен, че това е технология, която все повече ще навлиза в живота ни, а и освен спестяването на средства за всяко домакинство, се пестят и природните ресурси.