Гърция не се нуждаела от нови заеми, ако дългът бъде преструктуриран
Гърция не се нуждаела от нови заеми, ако дългът бъде преструктуриран / снимка: БГНЕС, архив

Гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис уверява, че страната му може да мине без нов заем, докато в същото време правителството, спешно нуждаещо се от пари, отчаяно се опитва да деблокира спасителни фондове.

Гърция може да се справи (без нов заем). Едно от условията обаче е голямо преструктуриране на дълга, твърди Варуфакис в интервю за левоцентристкия всекидневник „Ефимерида тон Синдактон”.

На въпрос дали е имало дискусии „зад кулисите на преговорите” по въпроса за намаляване на дълга, той отговаря утвърдително.

Варуфакис, чийто скандален и самохвалски стил дразни европейските му колеги, ги описва като „противоречиви партньори”.

Това са „партньори, управлявани от страха, който предизвикаха кризата и „разрешаването” на кризата, за която всъщност всички знаят, че е променлива и склонна да създаде нови проблеми”, добавя той.

И предупреждава: „Ако зоната на еврото не се промени, тя ще загине”. Според него „никоя страна, не само Гърция, не е трябвало да се присъединява към една толкова нестабилна валутна система”.

Но едно е да се каже, че ние изобщо не трябваше да се присъединяваме към еврото, а друго - че трябва да го изоставим, уточнява обаче Варуфакис.

Атина, която не е получила и стотинка от кредиторите си от есента на м.г., очаква деблокирането на спасителни фондове, обещано от МВФ и ЕС. Страната с нуждае от средствата, за да избегне дефолт по плащанията и евентуално излизане от еврозоната.

Източник: БГНЕС