Губим 248 млн. евро заради нарушения по еврофондовете за земеделие
Губим 248 млн. евро заради нарушения по еврофондовете за земеделие / снимка: БГНЕС, архив

Европейските одитори са изпратили искания за налагане на финансова корекция на България в общ размер на 248 млн. евро, заради допуснати нарушения при разпределяне на парите от еврофондовете за селските райони и земеделие. Това стана ясно от думите на земеделския министър Десислава Танева пред БНТ.

В изминалите месеци в Министерството на земеделието и храните са получени поредица от доклади на Европейската комисия, с които страната ни се уведомява за допуснати груби нарушения при изразходването на европейските средства, които страната получава по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013, както и за преките плащания на земеделски производители.

Един от докладите е окончателен и според него, страната ни трябва да върне в бюджета на Европейския съюз 60 млн. евро заради нарушения на обществените поръчки при т.нар. "общински мерки" по ПРСР. Става въпрос за инвестиции за ремонт и облагородяване на градската среда в по-малките населени места. Друга причина за глобата са нарушения при директните плащания, които са свързани със системата за идентификация на земеделските площи. Честа практика е земеделските собственици да представят нереално големи обеми обработваема площ, за която да получават субсидии. Окончателната финансова корекция е наложена и заради договори по "Техническа помощ" на ПРСР, които са сключени в мандата на земеделския министър в първото правителство на ГЕРБ Мирослав Найденов.

Сред договорите, които са били обект на проверка са и тези, които ПР-те на Найденов бяха сключили за популяризиране на ПРСР във фейсбук, както и договори с редица медии.

"Ние сме в още няколко процедури, за които са поискани санкции", допълни министър Десислава Танева. Тя уточни, че само по един от одитните доклади става въпрос за финансова корекция, която Брюксел иска да наложи на София, в размер на 120 млн. евро. От думите на земеделския министър стана ясно, че основната причина за нарушенията отново са т.нар. "общински мерки" по ПРСР, както и авансовите плащания по тях.
За да не загубят пари, от няколко години всеки декември, ръководствата на Държавен фонд "Земеделие" разпределят ударно авансови плащания, с цел наваксване на изоставането по ПРСР.

Общините имат право да изтеглят аванс от 50% за проектите, който се изплаща преди края на съответната календарна година, за да се намали рискът от загуба. При последващите одити обаче, българските проверяващи и европейските им колеги са установили редица нарушения. Отговорни за това са ръководствата на земеделското министерство и ДФ "Земеделие", както в мандата на първото правителство на Борисов, а така също и на кабинета Орешарски.

"С ясна позиция за финансовата корекция, която ЕК счита, че дължим, е за общо 248 млн. евро", каза в заключение Десислава Танева като уточни, че повечето от нарушенията са заради общините, които не са спазвали правилата. Земеделският министър заяви, че България ще оспорва наложените от ЕК финансови корекции, но крайната дума ще имат одиторите.