Гръцкият финансов министър подхрани надеждите, че може да има споразумение
Гръцкият финансов министър подхрани надеждите, че може да има споразумение / снимка: БГНЕС

Гръцкият финансов министър Янис Варуфакис подхрани надеждите, че спешно необходимото споразумение за спасителни фондове за страната му може да бъде постигнато на среща в събота, но изрази разочарование от позицията, заета в преговорите от международните кредитори, предаде Ройтерс.

"Не виждам причина защо да не можем да постигнем споразумение", каза той в интервю по гръцката телевизия "Антена ТВ" малко преди правителството да се събере на спешна среща в Атина за обсъждане на предложенията. Самият той обаче говори от Брюксел, където ще бъде на срещата на финансовите министри от еврозоната утре. Той каза, че двете страни в преговорите ще се опитат да постигнат компромисно споразумение, което да урежда както въпросите за гръцкия дълг, така и за необходимото на страната финансиране.

Той посочи, че Атина е направила отстъпки, но не е готова да приеме междинното предложение на кредиторите, уреждащо спасително финансиране за Гърция само за 5-месечен период. Това се тълкува като знак за оставащи сериозни разногласия между преговарящите.

"През последните дни и седмици гръцкото правителство непрекъснато прави отстъпки. За съжаление, всеки път, когато направим компромис и изминем три четвърти от пътя (към споразумение), (кредиторите) правят точно обратното, като втвърдяват позициите си", отбеляза с явно разочарование Варуфакис, цитиран от Ройтерс.

Източник: БТА