Грозят ни евросанкции, ако няма заповеди за зоните от НАТУРА до края на годината
Грозят ни евросанкции, ако няма заповеди за зоните от НАТУРА до края на годината / снимка: БГНЕС
Грозят ни евросанкции, ако няма заповеди за зони от НАТУРА до края на годината
72595
Грозят ни евросанкции, ако няма заповеди за зони от НАТУРА до края на годината
  • Грозят ни евросанкции, ако няма заповеди за зони от НАТУРА до края на годината

Ако до края на годината не бъдат изготвени заповедите за обявяване на защитените зони на територията на България, Европейската комисия ще наложи солени санкции на страната, а дори може да се стигне и до съд. Това стана ясно от думите на еколога от Българската фондация за биоразнообразие Стефан Аврамов.

Експертът допълни, че трябва да бъде въведен и орган на управление в тези защитени местности. По повод последните промени в Закона за устройство на черноморското крайбрежие Аврамов коментира, че ако инвестициите за строителство по Черноморието бяха пренасочени към реална промишленост, икономиката на страната щеше да е в пъти по-силна.

Екологът Стефан Аврамов поясни, че от 2007-а са ясни почти всички защитени територии, но седем години по-късно заповедите за тяхното обявяване все още не са готови. По думите му голяма част от местностите се водят защитени само на хартия. "Без ясни режими и зонирания НАТУРА 2000 си остава територия, която на хартия се води защитена, но на практика може да се окаже, че нищо не е останало вътре в нея", каза той.

Аврамов допълни, че е крайно време строителството по Черноморието да се преустанови. "Ако парите, които бяха инвестирани в имотния балон и които продължават да се инвестират, въпреки че той се спука, бяха инвестирани в реална промишленост, щяхме да имаме може би жизнения стандарт на Германия. Там е излят може би стотици квадратни километри бетон и не мога да разбера кога ще спрат", каза природозащитникът.

По повод Международния ден на биологичното разнообразие , от фондацията обявиха, че започва кампанията за номинации на годишните награди за биоразнообразие 2014.