Граждани срещу хидрофракинга искат оставки
Граждани срещу хидрофракинга искат оставки / снимки: Sofia Photo Agency, Надя Коцева

Протестиращи против добива на шистов газ чрез технологията хидрофракинг се събраха пред хотела, в който се провежда двудневна енергийна конференция, един от спонсорите на която е американската компания „Шеврон".

Протестиращите поискаха компанията да прекрати работата си в България.

„Нямаме нормативна база дори за конвенционалните сондажи, каза една от протестиращите - Мария Христова, пред БГНЕС. Тя отправи критики и към членовете на Временната комисия за добри практики в парламента: „Резултат от тази комисия нямаше, вътре се превърна в политическа говорилня. Свидетели сме единствено на опит да се премахне забраната, която беше наложена, но не и да се промени нещо в посока регулации и контрол".

Христова попита и защо енергийният форум е обявен под патронажа на министър Делян Добрев, а в него вземат участие депутатите Диан Червенкондев и Искра Михайлова, и в какво качество се явяват на подобен спорен форум. Активистката призова за оставката на всеки министър, появил се на конференцията. Христова алармира и за засилващата се лобистка дейност на „Шеврон" в Нови Пазар, като по нейните думи в нея участва и кметът на града.

Граждани срещу хидрофракинга искат оставки
netinfo