Газовата връзка с Румъния може да ни превърне в нетен износител на газ
Газовата връзка с Румъния може да ни превърне в нетен износител на газ / БГНЕС, архив

С въвеждането в експлоатация на реверсивния интерконектор България-Румъния и при наличието на добри резултати от проучванията на нефт и природен газ в Черно море, страната ни може да се превърне в нетен износител на природен газ за региона.
Това е казал заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков при инспекцията на строителната площадка на интерконектора Русе-Гюргево, съобщиха от пресцентъра на Министерството на енергетиката.

Газовият интерконектор с Румъния ще е готов до края на годината

В обиколката са участваха още президентът на Румъния Клаус Йоханис, заместник-председателят на Управителния съвет на "Булгартрансгаз" Делян Димитров, представители на компанията Хабау, кметът на Община Русе Пламен Стоилов и други.

По време на инспекцията на строителната площадка бе подчертано стратегическото значение на междусистемната газова връзка за двете страни. По време на обиколката стана ясно, че дейностите по изграждане на интерконектора се извършват по график и до края на годината се очаква в България да бъде въведена в експлоатация първата междусистемна газова връзка.

Австрийска компания довършва газовата връзка с Румъния

"Това ще гарантира сигурността на газовите доставки и в перспектива ще създаде възможност за диверсификация на източниците и маршрутите на природен газ за страната", е посочил зам.-министър Станков. Максималният капацитет на интерконектора е 1,5 млрд. куб. м/годишно, което количество се равнява на 50 на сто от потреблението на природен газ в страната.

Той е припомнил, че през април бе подписан договор за изпълнение на строителните работи за основния газопровод с изпълнител SC Habau PPS Pipeline Systems SRL, Ploiesti. Срокът за изпълнение на поръчката е 119 календарни дни. В допълнение към този договор, представители на ръководствата на газопреносните оператори на България и Румъния подписаха и договор за изграждане на резервен газопровод от прехода под река Дунав за междусистемно свързване на газопреносните системи на двете страни.

Газовата връзка с Гърция влиза в експлоатация през 2018-а

Съгласно румънското законодателство за изпълнител е избрано обединение от "INSPET" АД (лидер) и дружеството "HABAU PPS Pipeline Systems" OOД (асоциирано дружество). Изграждането на резервния газопровод от междусистемната връзка България-Румъния е планирано да приключи до 214 дни от откриването на строителната площадка на българска и румънска територия.

Интерконекторът България-Румъния е с обща дължина 25 км, от които над 15 км на българска територия, и над 7 км на румънска територия и 2 км подводен преход през река Дунав - основен и резервен газопровод. Проектът за изграждане на междусистемната газова връзка се изпълнява съвместно от газопреносните оператори на двете държави и се съфинансира от Европейската енергийна програма за възстановяване (ЕЕПВ) на ЕС.