Гагаузов и Борисов инспектираха Околовръстния път
Гагаузов и Борисов инспектираха Околовръстния път / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
До края на годината ще бъде завършена цялата южна дъга от околовръстния път на София. Това съобщи министърът на регионалното развитие Асен Гагаузов, който се включи в инспектирането на ремонтиращия се участък, заедно със столичния кмет Бойко Борисов и представители на общината и областната администрация.

Новостроящата се магистрала е уникална за България с ширината си от 46 метра, в която са включени две платна по три ленти, две локални платна и два тротоара. Работи се по двата пътни възела, като Симеоновският ще бъде изграден с мостови съоръжения, а Драгалевският ще има и кръгово движение.

Проблем все още са отчуждителните процедури, особено на имотите около Драгалевския възел, обясни президентът на фирмата-строител Симеон Пешов: „Ако успеем до два-три месеца да се отчуждим тези терени, възелът ще бъде направен в договорния срок – 30 август догодина”.

Правителството ще дофинансира обекта с обща дължина около 4600 метра, като по думите на министър Асен Гагаузов до края на месеца ще бъде разгледано предложение за изтегляне на 200 милиона лева от структурния резерв за пакет от инфраструктурни проекти: „Целият обект струва 92, сега ще дадем допълнително 60, за да приключим с всичко, освен с възела на Драгалевци, който ще се прави догодина”.

Столичният кмет Бойко Борисов обеща, че заедно с правителството ще работи за свързването на южната дъга с автомагистрала „Люлин”, така че около София да бъде изграден пътен пръстен за олекотяване на трафика.