Фонд ФЛАГ спря плащания по кредитни договори за екопроекти
Фонд ФЛАГ спря плащания по кредитни договори за екопроекти / снимка: Sofia Photo Agency
Фонд ФЛАГ спря плащания по кредитни договори за екопроекти
72131
Фонд ФЛАГ спря плащания по кредитни договори за екопроекти
  • Фонд ФЛАГ спря плащания по кредитни договори за екопроекти

Фондът за местно самоуправление, който финансира общините по европейските проекти, спря плащанията по сключените кредитни договори, докато не бъдат възстановени плащанията от страна на Европейската комисия и държавата заради нарушения по ОП „Околна среда".

Пред Дарик изпълнителният директор на фонда Надя Данкинова заяви, че това е стъпка за защитаване на финансовата стабилност на дружеството. Тя поясни, че мярката е временна и парите ще бъдат пуснати, когато средствата по програмата бъдат размразени от Европейската комисия.

Фондът, който финансира общините по проектите им за европрограми, спря всички плащания по сключени вече кредитни линии и няма да разглежда и нови искания по програмата "Околна среда", докато не бъдат възстановени европлащанията. По думите на Надя Данкинова тази мярка е превантивна както за фонда, така и за бъдещото изпълнение на проектите.

"Рискуваме в този момент нашата ликвидност и финансовото състояние на фонда. Това означава да обречем на риск изпълнението на всички проекти", каза тя. Динкинова подчерта, че мярката е временна и ще е в сила до изясняване на ситуацията и внасяне на яснота от къде ще се възстановят плащанията по договорите.

Тя допълни, че Европейската банка за възстановяване и развитие изисква адекватно управление на отпуснатите средства от страна на фонда.

Паричните потоци на исканите от нас средства стават толкова големи, че фондът с наличния си капитал не може да отговори на тази потребност. Нашият кредитор е силно обезпокоен и иска от нас да предприемем съответните мерки, за да гарантираме, че ще можем да изплащаме заема, който сме взели, обясни Динкинова.

С решението на фонда сега, нито един изпълнител в държавата няма да получи плащания по тази програма преди решението на Еврокомисията дали да пусне парите в края на май. От сдружението на общините настояват за среща освен с премиера Пламен Орешарски и за такава с финансовия министър Петър Чобанов.