Евростандарти при изграждането на депа за отпадъци
Евростандарти при изграждането на депа за отпадъци / netinfo

Представители на частния бизнес, научните звена и неправителствения сектор обединиха усилията си за проектиране и изграждане на съоръжения за третиране на отпадъците, отговарящи на евростандартите.

Център по хигиена, консултантска компания, проектантска организация и гражданското сдружение започнаха обучителна и проектантска дейност в полза на общините, които искат да използват европейските грантове за модернизиране на сметищата си и за преустройство на комуналните дейности. На работна среща бе обсъден план за проектирането на претоварни площадки и сепариращи инсталации в малки населени места, които досега са изхвърляли отпадъците си в нерегламентирани сметища.

Предвижда се проектирането на бункер за първично разтоварване на битовите отпадъци, на инсталация за разделно събиране на отпадъци – съоръжение в покрито пространство, разположено в съседство с бункера, в което механично се подава постъпилият на първичната площадка битов отпадък, като машинно (или ръчно) се сепарират рециклируеми компоненти от събраните смесени битови отпадъци, негодни батерии и др. Сепарират се предимно метали, стъкло, пластмаси и хартия.

Разделно събраните опасни отпадъци се предвижда да се съхраняват временно до предаването им на оторизирани за управление на опасни отпадъци юридически лица. Предвижда се още проектиране на инсталация за компостиране. В нея ще се обработват биоразградимите фракции от битовия отпадък – най-вече "зелени" градински отпадъци, хранителни отпадъци, дърво и пр.

Площадката за вторично разтоварване на битови отпадъци ще се състои от две сметищни клетки, в които временно ще се съхранява остатъчната битова отпадна маса, негодна за сепарация и компостиране, като периодично ще се извозва до регионалното депо. Възможно е оборудването на площадката с контейнери, които ще уплътняват остатъчния отпадък в степен, непозволяваща разпиляването му при последващия транспорт до депото.

Проектира се претоварна площадка за строителни отпадъци, която включва зона за временно депониране на инертни отпадъци, зона за рециклиране – сепариране на метални, дървени, пластмасови и гумени компоненти, зона за раздробяване на инертни отпадъци, временно депо за рециклирани строителни материали. Цялостният проект включва и пречиствателна станция за отпадни води от територията на претоварната площадка.

Авторите на идеята ще предложат първите пилотни проекти за съвременно сметище на общините Челопеч и Лесичово.