Европлащания спрени заради грешки и пропуски, твърди екоминистърът
Европлащания спрени заради грешки и пропуски, твърди екоминистърът / снимка: БГНЕС, архив
Европлащания спрени заради грешки и пропуски, твърди екоминистърът
71922
Европлащания спрени заради грешки и пропуски, твърди екоминистърът
  • Европлащания спрени заради грешки и пропуски, твърди екоминистърът

87 общини ще трябва да платят финансови санкции в размер на близо 180 млн. лева, за да бъдат размразени плащанията по ОП „ Околна среда", които Европейската комисия спря през ноември 2013 година заради допуснати нарушения в обществените поръчки за периода 2010-2013-а година. Това стана ясно от думите на екоминистъра Искра Михайлова след среща с управителния съвет на общините и някои кметове на засегнатите райони.

Михайлова допълни, че предстоят преговори с Европейската комисия за преразглеждане на санкциите и възстановяване на плащанията по оперативната програма. От сдружението на общините заявяват, че има опасност голяма част от проектите да бъдат спрени, тъй като санкциите са непосилни за местните бюджети.

По думите на министър Искра Михайлова в 149 договора са открити нарушения по изпълнението на обществените поръчки, усвоявани от 87 общини. Оказва се, че Министерството на околната среда и водите и природни паркове, които са бенефициенти на проекти по програмата, също ще подлежат на финансови корекции, ако до 27 май Европейската комисия не възстанови плащанията.

„Целта е да възстановим плащанията колкото се може по-бързо и да минимализираме ефекта от наложените финансови корекции. Освен общините, с финансови корекции са и структури на Министерството на околната среда и водите, които са бенефициенти по програмата, както и природни паркове; самата оперативна програма, тъй като има намерени пропуски в обществените поръчки", каза министър Михайлова.

Екоминистърът допълни, че има група общини, които могат да претендират за размера на финансовите санкции:

„Има група общини, които имат пълното основание да считат, че тъй като са преминали през различни фази на проверка от компетентните органи в България, биха могли да претендират за отмяна или намаляване на наложената корекция".

Изпълнителният директор на националното сдружение на общините Гинка Чавдарова е категорична, че наложените финансови корекции са непосилни за голяма част от общините в България:

„Това са огромни проекти и дори 5% финансова корекция по тях понякога надхвърля бюджета на съответните общини, т.е. говорим за мащаб на финансови корекции, неплатим и невъзстановим при никакви случаи, независимо от желанието, виновността или невиността на общината", каза Чавдарова.

От сдружението на общините и някои от кметовете на потърпевшите райони настояват за среща с премиера Пламен Орешарски и финансовия министър Петър Чобанов.