Свикнали сме да четем за пристигането на нови модели. Големите анонси, грандиозните презентации, сложните събития и дългите речи са обичайните начини, по които автопроизводителите обявяват пристигането на нови автомобили.

Това, което рядко виждаме, е пенсионирането на някой стар модел - автомобилните производители предпочитат да не вдигат излишен шум, когато спират производството на даден модел, освен ако няма превъзходен нов наследник.

Следващият списък, публикуван на сайта jato.com, разкрива 15-те модела, с които Европа ще се сбогува тази година. Вижте в канала "Vip Drift Taxi" във vbox7:

1. Alfa Romeo Mito

Базирайки се на Punto, първият субкомпактен модел на Alfa Romeo стартира през 2008 г. и остава в дилърската мрежа до края на 2019. Липсата на версия с 5 врати, както и липсата на каквато и да е инвестиция в актуализирането на модела, постави Mito в дъното на класацията за продажби на премиум субкомпактните модели.

2. Citroen C4

Второто поколение на наследника на Xsara беше представено през септември 2010 г. и никога не получи фейслифт. Заради фокуса на марката върху SUV сегмента и вътрешната конкуренция от страна на C4 Cactus, C4 не успя да изиграе важна роля и ще бъде пенсиониран.

Citroen C4
iStock/Getty Images

3. DS 4

Фантастичният братовчед на Citroen C4 също трябваше да се изправи пред своите съперници у дома. Когато DS пусна DS 7 Crossback, за модела DS 4 остана малко място. Освен това моделът не успя да се справи с трудната задача да привлече потребителите от премиум сегмента, без да е истински премиум компакт.

4. DS 5

DS 5 беше едно от най-интересните стартирания през 2011 г. Оригиналният му външен дизайн и футуристичният му интериор го поставиха в заглавията на много автомобилни списания. Хечбекът обаче явно не беше това, което търсеха потребителите в този сегмент и продажбите му не вървяха добре.

5. Fiat Punto

Той беше един от най-продаваните модели в Европа. Първото поколение Fiat Punto пристигна през 1993 г., а последното беше лансирано през 2005 г., споделяйки платформата с Opel Corsa. Въпреки незначителните външни промени през 2009 и 2012 г., Punto остаря по-бързо в сравнение с по-модерните си съперници.

6. Ford B-Max

Наред с Opel Meriva, Nissan Note и Citroen C3 Picasso, Ford B-Max представлява поредната жертва на SUV бума. Производството започна през юни 2012 г. и завърши през септември 2017 г. Това беше модел, който беше прекратен още след първото си поколение. Тази година е последна за останалите в дилърската мрежа бройки от модела.

Десетте най-надеждни градски коли на 2019 (ВИДЕО)

7. Kia Carens

Kia Carens представлява още един миниван, който умря без никакво предизвестие. Carens се изправи пред Grand Scenic, Grand C4 Picasso, Toyota Verso, както и някои други конкуренти. Вместо да съживи модела, Kia реши да се съсредоточи върху компактни автомобили като Sportage и семейство Ceed, сега разширени от Xceed и Proceed.

Kia Carens
iStock/Getty Images

8. MG GS

GS беше лансиран в Обединеното кралство през май 2016 г. на автомобилното изложение в Лондон, като продажбите започват по-късно същата година. Подобно на останалите MG модели, той не успя да окаже влияние от другата страна на Ламанша. Вместо GS, MG вече продава модела ZS - пряк конкурент на Nissan Qashqai.

Десетте най-надеждни градски коли на 2019 (ВИДЕО)

9. Mitsubishi Pajero/Montero/Shogun

Той е един от най-известните модели на Mitsubishis досега, който трудно намираше клиенти в Европа. Поради размерите си, високата цена, ниската информираност за марката и факта, че не помогна на марката да намали въглеродните си емисии, този модел на Mitsubishi напуска европейския пазар тази година.

10. Nissan Pulsar

Той беше обявен от Карлос Госн като голям претендент на Volkswagen Golf. Pulsar пристигна в Европа през 2015 г., но напусна пазара 3 години по-късно. Причината? Популярността на Qashqai, която никога не позволи на Pulsar да намери своето място. Европейският автомобилен пазар няма да тъгува за този модел.

11. Seat Toledo

Нямаше признаци, че Seat ще пенсионира Toledo. Съдбата на този евтин седан се промени, когато Skoda представи наследника на Rapid, неговия близнак, но Seat остана безмълвен. Като цяло, Toledo никога не е играл важна роля на пазара от представянето си през 2012 г.

Държавите, които произвеждат най-много леки автомобили (ВИДЕО)

12. Toyota Verso

Версото беше осъдено на смърт, след като Toyota остави този модел без хибридните си двигатели, а Prius + стана най-добрият избор за много таксиметрови шофьори в цяла Европа. След като добавите липсата на интерес от страна на обществеността към MPV моделите, тогава може напълно да разберете съдбата на този модел.

13. Toyota Avensis

Вместо да работи върху ново поколение, Toyota реши да спести малко пари и да доведе Camry в Европа. Тъй като търсенето на масовите седани се свива, Toyota реши, че няма смисъл да се инвестира в нов Avensis, когато Camry вече е шампион на другите пазари.

. Toyota Avensis
iStock/Getty Images

14. Volkswagen Beetle

Костенурката е единствената емблематична кола в този списък, с която Европа се сбогува. За разлика от Fiat 500 и Mini, Beetle не успя да си намери място на европейския пазар поради високата си цена и слабата производителност. На 13 септември 2018 г. Volkswagen обяви, че Beetle ще прекрати производството си през юли 2019 г.

15. Volkswagen Jetta

Докато Golf от години е водещ в много европейски класации, Jetta, неговата седан версия, не последва примера му. Слабото присъствие на пазара и липсата на интерес към компактните седани принудиха Volkswagen да махне Jetta от Европа. Jetta обаче остава един от най-добре продаваните европейски автомобили в Северна Америка.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук