Експерт: Законово трябва да се регламентира контролът на парламента върху ДКЕВР
Експерт: Законово трябва да се регламентира контролът на парламента върху ДКЕВР / снимка: БГНЕС
Експерт: Законово трябва да се регламентира контролът на парламента върху ДКЕВР
77808
Експерт: Законово трябва да се регламентира контролът на парламента върху ДКЕВР
  • Експерт: Законово трябва да се регламентира контролът на парламента върху ДКЕВР

Трябва да се регулират отношенията между парламентарна комисия за наблюдение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране и самия регулатор. Това стана ясно от думите на независимия енергиен експерт Славчо Нейков. Той обясни, че без да е законово уредено каква е функцията на парламента, изглежда, че той дава указания на независимия енергиен регулатор.

Експертът коментира още и какви според него са дефектите в предложените промени в Закона за енергетиката в частта за ДКЕВР, които предстои да бъдат гласувани на второ четене.

Според Славчо Нейков на законово ниво трябва да се регламентира контролът на парламента върху комисията, защото сега съществува парадокс, че комисията за наблюдение сама определя мандата и предмета си на дейност и при осъществяване на нейните функции, се стига до указания на ДКЕВР какви действия да предприеме, а това противоречи на заложеното в закона, че е независима.

Независимият енергиен експерт обясни още, че стартирането на процедурата по отнемане на лицензиите на трите ЕРП-та още миналата година е било под натиск, защото не е било добре аргументирано.

По темата за промените в Закона за енергетиката в частта за ДКЕВР, които предстоят да бъдат разгледани на второ четене, Нейков каза: „Най-големият дефект за мен беше, че всички говорят за независимост на комисията, а законопроектът не третираше финансовата независимост на комисията, която е ключова. Има едно много голямо объркване в това отношение в момента. Комисията, която не се издържа от държавния бюджет, се явява на практика много голям донор на държавния бюджет, защото тя събира такси за лицензи и други, но те отиват в държавния бюджет, откъдето се връщат частично при нея за нейната издръжка".

Вторият голям проблем, според експерта, е избирането на комисарите: „Само народни представители или парламентарно представени групи да имат право да правят предложения, което автоматически обосновава една много силна политическа зависимост на съответните членове".

Нейков допълни, че подходът, според него, трябва да бъде чрез обявяване на съответните места и всеки, който смята, че отговаря на критериите да може да подаде заявление, а парламентът да направи оценка и да избира от тези кандидати.