Експерт дава съвети как да намалим сметката за ток през зимата
Експерт дава съвети как да намалим сметката за ток през зимата / снимка: MorgueFile.com
Експерт дава съвети как да намалим сметката за ток през зимата
68759
Експерт дава съвети как да намалим сметката за ток през зимата
  • Експерт дава съвети как да намалим сметката за ток през зимата

С до 15% може да намалее сметката за ток чрез разумно потребление, изчислиха експертите от софийската енергийна агенция СОФЕНА. Следването на 10 лесно изпълними стъпки като намаляването на температурата на помещенията през зимата с 1 градус и изключването на фурната 10 минути преди края на времето за печене, може да намали консумацията на ток в домакинството.

През зимните месеци потреблението на ток се повишава чувствително, като 70 на сто от използваната електроенергия е за отопление и затопляне на вода. Останалите 30 процента се разпределят между готвене, осветление, пране и други.

Малка промяна в ежедневните навици може да намали сметката за ток с до 15 процента. Експертът Здравко Георгиев от софийската енергийна агенция СОФЕНА даде 10 съвета, с които може да се намали потреблението без това да се отрази на качеството на живот.

По думите на експерта намаляването на температурата в помещенията с градус допринася най-много за икономията на енергия, защото разходът за отопление намалява с 6 на сто. Бойлерът може да се настрои да нагрява на 55 градуса вместо на 60 градуса и на нощна тарифа. Също така може да се използва остатъчната топлина на фурната. Енергия се пести и като се готви в тенджери с капак или под налягане.

Съдовете, които използвате върху котлоните на печката, трябва да са с дебело и равно дъно. Неравност от 1 милиметър води до 15% преразход на енергия. Експертите съветват хладилникът да се размразява колкото може по-често и редовно  да се почиства решетката на гърба на хладилника. Замърсяването й води до 30% преразход. За да намалим енергопотреблението на пералнята и миялната пък, трябва да ползваме подходящия режим с по-ниска температура.

Здравко Георгиев съветва вместо да се оставят в режим на готовност, всички електроуреди и зарядни устройства, които не се използват, да се изключват от контакта.