ЕЦБ ще изкупува облигации за 60 млрд. евро месечно
ЕЦБ ще изкупува облигации за 60 млрд. евро месечно / снимка: БГНЕС

Европейската централна банка (ЕЦБ) стартира програма за изкупуване на публични и частни облигации за 60 милиарда евро, за да избегне дефлация в еврозоната.

"Програмата започва през март и ще продължи до септември 2016 г. или докато не се види трайна корекция на пътя на инфлацията", обяви ръководителят на ЕЦБ Марио Драги.

Общият обем на програмата на ЕЦБ за изкупуване на активи в рамките на 18 месеца е 1,08 трилиона евро, което е почти два пъти повече от очакваното. Според проучване на Блумбърг анализаторите очакваха ЕЦБ да стартира програмата на количествени улеснения за около 550 милиарда евро.

Изкупуването на облигации от Европейската централна банка ще даде импулс за повишаване на цените в еврозоната. Това заяви днес президентът на ЕЦБ Марио Драги, цитиран от АФП.

„Мислим, че решените днес мерки в рамките на валутната политика ще допринесат за увеличаването на инфлацията", посочи Драги. Той уточни, че очаква постепенно повишаване на инфлацията „по-късно през тази и през 2016 година".

Малко преди това германския канцлер Ангела Меркел заяви на форума в Давос, че действията на Европейската централна банка не трябва да намаляват натиска върху европейските политици за прилагането на реформите за подпомагане на икономиката.

„Не трябва да се отклоняваме от факта, че като политици трябва да начертаем рамка за възстановяване. Европа продължава да се сблъсква с големи предизвикателства. Често говорим за кризата, която овладяхме до известна степен, но все още не сме излезли от нея", каза Меркел.

Източник: БГНЕС, Фокус