Две фирми ще се състезават за ОЦК-Кърджали
Две фирми ще се състезават за ОЦК-Кърджали / снимка: БГНЕС, архив

Само две фирми подадоха оферти за закупуване на част от ОЦК.

За петък е обявен търгът за разпродажба на имуществото на комбината. В Районния съд в Кърджали ще бъдат отворени офертите и ще се разбере кой ще е новият собственик на дружеството.

Според ЧСИ Росен Сираков, който провежда търга, към ОЦК интерес са проявили водещи чуждестранни компании, но не е ясно дали те участват в търга.

Продават се 50 процента идеални части от имот с площ 326,230 дка, заедно с построените в него промишлени и други сгради на ОЦК АД.

Началната тръжна цена е 8 307 593 лева, а стъпката за наддаване е 830 760 лева. Тази цена е десетки пъти по-ниска в сравнение с дълговете, натрупани от предприятието към кредитори и доставчици в размер на 350 млн. лева.

Половината от ОЦК-Кърджали ще бъде разпродаден, след като най-големият кредитор на комбината - ПИБ, си поиска парите.

Мажоритарният собственик на ОЦК Валентин Захариев не е в състояние да обслужва кредита, отпуснат от банката, както и да се разплаща с металурзите, на които дължи заплати за повече от 6 месеца. Много от тях напуснаха предприятието и сега са на трудовата борса. В предприятието са останали близо 150 човека.

Дори и да бъдат успешно продадени частите от бившия металургичен гигант, те няма да могат да покрият огромните му дългове в това число и за заплати на работниците, коментират работници.

Ще припомним, че въпреки усилията на премиера Борисов и икономическия министър Делян Добрев в преговорите с потенциални бъдещи инвеститори, такива до този момент не се намериха. Само полската "Силезия" поиска да наеме комбината, но тъй като не пожела да плати дълговете му, до сделка не се стигна.