Дянков: В цял свят няма пари заради кризата, не сме обещавали повече пари на БАН за тази година
Дянков: В цял свят няма пари заради кризата, не сме обещавали повече пари на БАН за тази година / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Може би ще има възможности за повече финансиране на БАН, но трябва да е ясно за какво отива то, каза вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков във времето за парламентарен контрол. Той допълни, че се очаква да бъде избрано ново ръководство на академията. Досегашният й председател акад. Стефан Дудунеков почина на 6 август тази година. До приключване на процедурите за избор на нов председател постът пое заместник-председателят проф. дмн Евгений Николов. С новото ръководство сме готови да обсъждаме темата за финансирането на БАН, каза Дянков, цитиран от БТА.

Според него постоянните коментари, че няма достатъчно пари за академията не са достатъчни, защото в цялата държава, а и в целия свят няма достатъчно пари заради кризата.

Трансферът за БАН от държавния бюджет за 2012 г. е 60 млн. лв., а БАН получава приходи от правителството и по линия на проектното финансиране, отчете Дянков. Освен по международни проекти, институтите на БАН получават финансиране за националните програми от Фонд "Научни изследвания" към МОМН и за 2012 г. тази сума е около 30 млн. лв. Реализираните собствени приходи на БАН към 30 септември тази година пък са 29 500 000 лв.

Адаптирането на дейностите на БАН към нуждите на обществото и на бизнеса е обвързано с финансиране на проектен принцип и не смятам, че някой от моя екип е обещавал допълнителни средства за БАН в рамките на 2012 г., защото бюджетът вече е приет и никой няма право да обещава допълнителни пари, заяви вицепремиерът.

Депутатът от Коалиция за България Ваня Добрева обаче репликира, че недостатъчната държавна субсидия за БАН за 2010 и 2011 г. се отразява негативно на научния потенциал, намаляват се собствените приходи по международни програми и не се осигуряват минимални средства за издръжка и това е било отчетено в годишния доклад на БАН. БАН допълва финансирането си от проекти с 40 процента над субсидията си, а сродни на него институции в други държави допълват субсидията си с много по-малък процент, изтъкна Добрева.

Академията е в изключително тежка ситуация и не може да се издържа само от проекти, такава практика няма никъде по света, заяви тя.

Симеон Дянков от своя страна заяви, че финансирането на проектен принцип е водещо при правенето на наука в западните държави.