Доларът в очакване на БВП на САЩ
Доларът в очакване на БВП на САЩ / netinfo

На световните пазари съотношението на долара към останалите водещи валути остава без съществена промяна спрямо вчерашната търговия, а борсите очакват данните за БВП за Съединените щати за второто тримесечие, като прогнозите са за повишение.

В подкрепа на долара вчера подейства докладът на консултантската компания в областта на човешките ресурси /ADP Employer Services / като според отчетените данни фирмите са открили 9 000 нови работни места. Инвеститорите изчакват и официалните данни за заетостта, които предстои да бъдат обявени утре от Министерството на труда на САЩ.

Дилъри споделят, че доларът започва да се стабилизира и не допускат резки движения надолу.

От друга страна се очакват и данните за инфлацията в еврозоната, която почти сигурно ще отчете връх от 16 години насам, което може да засили натиска върху Европейската централна банка да повиши лихвите в зоната.

Така преди влизането на европейските пазари „зелените пари” се котират към еврото около ниво 1.5620, а спрямо японската йена за 107.80 ¥.

Положителните данни от ADP и поскъпването на петрола, което пък се отрази на акциите на енергийните компании повиши индексите в Съединените щати. На Уолстрийт широкият S&P 500 завърши с ръст от 1.67% до 1 284 пункта, а индустриалният DOW JONES INDUS се повиши с 1.63% до 11 583 пункта. Високотехнологичния индекс NASDAQ COMPOSITE прибави скромните 0.44% до 2 329 пункта.

В Япония пазарите затвориха разнопосочно, но все пак водещият NIKKEI 225 успя да излезе на зелено с минимално повишение от 0.07% до 13 376 пункта. В Хонг Конг основният HANG SENG INDEX се повиши с 0.34% до 22 768 пункта. С ръст затвориха и борсите в Южна Корея, Австралия, Тайланд, Индонезия, Филипините, Малайзия и Сингапур.

Спад се отчита Индия, Тайван и в Китай, като в Шанхай CSI 300 INDEX инкасира значително понижение с 2.19% до 2 821 пункта.