Договореният акциз за домашната ракия е оптималният, според Кунева
Договореният акциз за домашната ракия е оптималният, според Кунева / netinfo

Според еврокомисаря Меглена Кунева постигнатите договорености за акциза върху домашния алкохол са максимумът, от който са се възползвали само седем от всичките 27 страни членки на Европейския съюз, между които и България. Това коментира тя пред журналисти в София на кръгла маса "Потребители. Права. Прозрачност", в рамките на първото си посещение като член на Европейската комисия.

Повече от това не можем да постигнем, каза Кунева. Тя припомни, че акциз на алкохола има навсякъде и това е правило за Евросъюза. Независимо колко богати станем или колко далече във времето ще остане нашето присъединяване, винаги ще се възползваме от това да не се прилага при нас пълния акциз върху тези 30 литра домашно производство на концентриран алкохол, посочи Кунева.

Според еврокомисаря въпросът трябва да се разглежда и в контекста на програмата за здравеопазване и кампанията на ЕС за намаляване на алкохола. Тези 30 литра трябва да се съобразят и с това, което ЕС счита за здравословно като количество поемане на концентриран алкохол, посочи тя. Еврокомисарят припомни, че България е защитила един от най-широките списъци в ЕС от марки вина и ракии и при договарянето са взети предвид различните интереси.

В отговор на въпрос дали е възможно да се договори друго, Меглена Кунева посочи, че ако ЕС промени отношението си към акциза върху алкохола, той може въобще да отпадне, но припомни, че акцизът пълни не само държавния бюджет, но и този на ЕС. Ако Съветът на финансовите министри реши, че акцизът ще бъде променен, най-напред ще се вземе решение и ще се даде мандат на ЕК за консултации и за промяна на европейското законодателство, поясни Кунева. Не съм забелязала тенденции в тази посока, добави тя.

Представители на Националната лозаро-винарска камара казаха на кръглата маса, че годишното производство на домашна ракия е два пъти повече от легалното производство и е около 50 млн. литра годишно, а 40 на сто от произведеното грозде отива за домашна ракия. Според представители на потребителски организации около 70 на сто от алкохола на пазара е фалшив.