Да отпадне забраната за сваляне на радиатори, предлагат омбудсманът и КЗК
Да отпадне забраната за сваляне на радиатори, предлагат омбудсманът и КЗК / снимка: БГНЕС
Да отпадне забраната за сваляне на радиатори, предлагат омбудсманът и КЗК
79896
Да отпадне забраната за сваляне на радиатори, предлагат омбудсманът и КЗК
  • Да отпадне забраната за сваляне на радиатори, предлагат омбудсманът и КЗК

Омбудсманът и Комисията за защита на конкуренцията искат да отпадне забраната за физическо отделяне на радиаторите от сградната инсталация. В момента това е забранено от Закона на енергетиката.

В общите на условия на „Топлофикация-София" обаче има клауза, която допуска премахването на радиатори като принудителна мярка за неизрядни длъжници, каза представителят на омбудсмана Стефан Мазнев.

За да отпадне забранителната клауза, са необходими промени в Закона за енергетиката, каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов.

Енергийният регулатор се е запознал със становищата на омбудсмана и Комисията за защита на конкуренцията, които считат, че трябва да отпадне забраната за свалянето на отоплителните тела, каза шефът на КЕВР.

Той обеща, ръководеният от него орган да предостави на Народното събрание становищата на двете институции с мотивите към тях, които по думите на Иванов заслужават парламентът да се произнесе по въпроса.

Народното събрание може и да потвърди настоящия текст, който се вижда, че се нарушава от „Топлофикация", когато принудително се свалят отоплителни тела, или да се вслуша в становищата на КЗК и омбудсмана и респективно да разреши свалянето на отоплителните тела, каза Иванов.