Цивилни компании с достъп до мрежа от петролопроводи от студената война?
Цивилни компании с достъп до мрежа от петролопроводи от студената война? / netinfo

НАТО търси начини да позволи цивилни компании да използват пан-европейска мрежа от петролопроводи, изградена през епохата на студената война с цел да се гарантира доставката на говорител за въоръжените сили на организацията, съобщи Ройтерс, като се позовава на натовски представите.

Изчезналата заплаха от съветско нападение и постепенното затваряне на редица бази на НАТО на територията на Европа създава възможност да се експлоатира за граждански нужди потенциалът на мрежата, която свързва рафинерии, летища и помпени станции в 12 европейски държави.

"Не става дума за приватизация на цялата мрежа или на чести от нея. Във всички случаи окончателното решение трябва да бъде одобрено от всички страни членки на Алианса", заявил служител от главната квартира на НАТО в Монс пред Ройтерс.

Каквото и да бъде това решение, военните винаги ще имат приоритетен достъп до тази мрежа, подчертал източникът.

"Системата от тръбопроводи на НАТО" се състои както от тръбопроводи, собственост изцяло на страните, на чиято територия са разположени - Италия, Гърция, Норвегия, Португалия, Турция и Великобритания - така и от многонационални мрежи, в това число Централноевропейския тръбопровод, който обхваща Белгия, Франция, Германия и Люксембург.

Системата се финансира от НАТО. Тя вече се използва и от някои частни компании, но приходите от тези операции покриват само малка част от разходите за поддържане, посочва агенцията.