Четири от пенсиите в годината – дело на държавата
Четири от пенсиите в годината – дело на държавата / netinfo

Четири от всичките 12 пенсии годишно, които получава всеки един от 2,5-те милиона български пенсионери, все още се осигуряват на 100% от държавата. Това съобщи в Казанлък заместник-министърът на труда и социалната политика Димитър Димитров.

Според него с 2 млрд. лева годишно държавата финансира пенсионния фонд на България. Независимо че в мандата на управлението на тройната коалиция осигурителната тежест за бизнеса е намаляла с 9%, резултат и реакция на това няма, заяви още Димитров. Той уточни, че на този етап не се предвижда ново намаляване на пенсионната вноска, за каквато настояват работадетелски организации.

Заместник-министърът заяви, че предстои сериозен дебат между представителите на различни организации и институции за разпределението на пенсионните вноски. Проблемите на пенсионната система ще бъдат обект и на специален пленум на левицата през април, както и на национален консултативен орган, който ще се формира напролет, с участие на представители на социалното министерство, Социално-консултативния съвет, синдикати, работодателски органи, браншови организации.

Пенсионната система е консервативна и резки амплитуди в нея са нежелателни, заяви заместник-министър Димитров. На този етап не се предвижда увеличение на пенсионната възраст, но сериозно се мисли върху възможностите за увеличаване на стимулите за работещите в пенсионна възраст. Очакванията на правителството са, че през тази година минималният осигурителен доход ще надхвърли 460 лева, което води и до очаквания за сериозни постъпления в първия стълб на пенсионната система.