Централните банки са готови да се намесят в случай на Брекзит
Централните банки са готови да се намесят в случай на Брекзит / Guliver/Getty Images

Централните банки са готови да се намесят, ако британците гласуват за излизане на Великобритания от ЕС на референдума следващата седмица, заяви членът на Управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) Иняцио Виско, цитиран от Ройтерс.

Перспективата за изключително оспорван референдум, който ще определи бъдещето на Великобритания в търговията и международните отношения, развълнува пазарите по света.

Евентуален резултат от референдума в подкрепа на излизането на Великобритания от ЕС е рискът, който ни тревожи най-много в момента, посочи пред вестник "Република" Иняцио Виско, който е централен банкер на Италия.

Ще гласуват ли британците излизането на страната си от ЕС?

Следим този риск всекидневно и всички централни банки, не само ЕЦБ, са готови да се намесят с традиционните инструменти, с които разполагат - лихви, репо, суапове, допълни той.

Източници съобщиха пред Ройтерс миналата седмица, че ЕЦБ ще се ангажира да подкрепи пазарите заедно с британската централна банка, в случай че британците гласуват за излизане от ЕС.

По думите на Виско дългия преговорен процес след евентуален Брекзит със сигурност ще има финансови последици, но е трудно да се предскаже колко сериозни ще бъдат те.

Според букмейкърската компания "Бетфеър" вероятността британците да гласуват за оставане в ЕС на референдума следващата седмица е намаляла до 65% днес. Вчера тя бе достигнала 67%, след като в четвъртък спадна до 60%.

Източник: БТА