Цените на петрола достигнаха най-високите си стойности от ноември
Цените на петрола достигнаха най-високите си стойности от ноември / ThinkStock/Getty Images

Цените на петрола нараснаха с повече от 2%, достигайки до най-високите си стойности от месец ноември насам. Покачването идва, след като Нигерия направи прекъсване в своите доставки, а компанията "Голдман Сакс" предсказа, че драстично намаляване на световните запаси от черно злато ще задържи цените около 50 долара за барел до края на годината, пише британският в. "Гардиън".

Сортът "Брент" се увеличи с 1,23 долара или 2,5%, като вече се търгува за 49,05 долара за барел в Лондон. В същото време инвеститори предвиждат, че крайно ниските цени от последните две години вече са минало.

По-рано миналата седмица Нигерия затвори своя фабрика за обработка на петрол, което беше пореден удар за световните доставки на черно злато. Също така пожарите в канадския град Форт Макмъри причиниха значително затруднения в производството на петрол в региона.

Според "Голдман Сакс" пазарът на петрол е достигнал от пресищане до дефицит много по-рано от очакваното. Като причина за недостига от компанията посочват силното търсене и резкия спад на продукцията.

Въпреки това пазарът може отново да изпадне в излишък в началото на 2017 г., тъй като високите цени на петрола ще го направят доходоносен и това може да увеличи производството.

Източник: БГНЕС